Категорія
Новини
Дата

В Україні може зʼявитися нова фондова біржа для підтримки вторинного ринку ОВДП

1 хв читання

Українська влада розглядає можливість створення нової фондової біржі для стабільного функціонування вторинного ринку державних облігацій, йдеться в матеріалах Міжнародного валютного фонду (МВФ) за підсумками четвертого перегляду розширеного фінансування EFF. 

Вторинний ринок ОВДП відіграє ключову роль у фінансуванні держбюджету, слугує економічним індикатором, допомагає управляти держборгом, а інвесторам – диверсифікувати свої портфелі.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Нова біржа може зʼявитися через недостатню капіталізацію біржі ПФТС, власник якої підтвердив, що не вливатиме новий капітал.
  • Капітал у розмірі близько $0,5 млн буде частково надано державними банками (30%), а інша частина має надійти із приватних джерел, включно з міжнародними фінансовими інституціями, йдеться у документі.

Контекст

З 2022 року найбільшим акціонером ПФТС стала BOCE Co. Limited, свідчать дані системи розкриття НКЦПФР. Ще 8,85% акцій біржі належать ТОВ «Емпоріум», яке контролюється SCM Financial Overseas Limited Ріната Ахметова.

За даними біржі, обсяг торгів на ПФТС 2023 року досяг 320,8 млрд грн, що у 3,6 раза більше, ніж роком раніше. Частка ПФТС за підсумками 2023 року становила 63% від загального обсягу торгів цінними паперами в Україні.

У березні цього року НКЦПФР попередила учасників ринку, що ПФТС і «Українська біржа» (УБ) ризикують втратити ліцензії, зокрема, через невиконання пруденційного нормативу ліквідності, а також структуру акціонерного капіталу.

У червня регулятор анулював ліцензію УБ. Офіційна причина – підсанкційні особи у структурі акціонерного капіталу. Біржа заявляла, що оскаржить це рішення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд