Категорія
Новини
Дата

В Україні поки що не блокуватимуть Telegram. Які рішення натомість розглядає уряд

1 хв читання

Український уряд поки що не планує блокувати месенджер Telegram в Україні. Про це йдеться в статті Forbes Ukraine. У робочих групах обговорюються питання, як безпечно використовувати Telegram.

Ключові факти

  • «Питання блокування Telegram зараз не стоїть», – сказав Forbes керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО Андрій Коваленко. 
  • «Заборона і блокування – це крайній засіб, який ми можемо використати тільки раз за критичної потреби», – вважає голова комітету ВР із питань свободи слова Ярослав Юрчишин.
  • У робочих групах обговорюються питання, як безпечно використовувати Telegram військовослужбовцям, політикам та чиновникам, що мають доступ до державної таємниці, сказав Коваленко. 
  • Також українські спецслужби передали представникам месенджера перелік «потенційно проблемних» Telegram-каналів, який налічує понад 300 назв, розповідає Forbes наближений до формування списку співрозмовник на умовах анонімності, оскільки не уповноважений коментувати цю тему публічно. Серед них – «Легитимный» та «Резидент», що мають понад мільйон підписників кожен.

Контекст

Блокування каналів – один із кроків чиновників, що має зменшити шкідливий вплив російської пропаганди в месенджері. «Платформа сьогодні не повною мірою відповідає нашим національним інтересам», – говорив через декілька днів потому представник ГУР Андрій Юсов в інтерв’ю Freedom.

Росія розвиває «мережі Telegram-каналів у поєднанні з Twitter і Facebook/Instagram» як найефективніший спосіб проникнення в український медіапростір, писав Washington Post із посиланням на кремлівські документи, де як аргумент наводиться інформація, що аудиторія Telegram в Україні зросла на 600% у 2023-му. На просування потрібних наративів у месенджері Росія витратила $250 млн, казав Юсов. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні