Категорія
Новини
Дата

В Україні припускають створення гумкоридору через Білорусь для поставок зерна до портів країн Балтії

Україна не виключає можливості створення гуманітарного коридору через Білорусь для постачання зерна до портів країн Балтії. Політично ця опція неприйнятна, але час підтискає, заявив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка, пише Інтерфакс-Україна.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільшу здатність із перевезення товарів мають балтійські порти. Сумісність залізничних колій у цьому напрямку технічно спрощує перевезення, зазначив Качка.
  • «Якщо ми ставимо запитання про розблокування наших портів, то теоретично можна поставити запитання і про гумкоридори через Білорусь», – сказав він.
  • Водночас, за словами Качки, політично ця опція є ще менш прийнятною, ніж розблокування портів. Проте, за словами заступника міністра, Україна не відкидає жодних варіантів.
  • «Якби у нас не було тиску часу, можна було б сконцентруватися виключно на західному кордоні. Але час підтискає – питання треба вирішити до осені», – зазначив торгпред.

Контекст

Через морські порти Україна експортувала понад 70% усіх вантажів на загальну суму близько $47 млрд. З 24 лютого морські ворота на замку, заблоковані російським флотом і протикорабельними мінами. У портах та кораблях на рейді опинилися замкненими сотні тисяч тонн вантажів. Частину вдалося вивезти автотранспортом і залізницею, інші стоять під обстрілами або захоплені російськими військовими.

Вивезення цьогорічного сільськогосподарського врожаю з України планується за допомогою залізничного транспорту – DB Cargo, дочірнього підприємства Deutsche Bahn AG з вантажних перевезень. Таким чином хоча б частково можна буде компенсувати неможливість застосування морського транспорту.

За результатами 2021/2022 мр в Україні через блокування портів можуть сформуватися перехідні залишки зернових та олійних культур на рівні 25,1 млн т, що в 4,2 раза перевищує показник попереднього сезону, йдеться в оцінці аналітиків ІА «АПК-Інформ». Це не дозволить вивільнити суттєву частку ємностей зерносховищ для приймання нового врожаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні