Категорія
Новини
Дата

В Україні з 1 серпня діють нові правила при поповненні рахунків через термінали самообслуговування

З 1 серпня в Україні запроваджується обовʼязкова верифікація при внесенні готівки через термінали самообслуговування. Відповідні положення містяться у постановах правління Національного банку №89 і №90.

Ключові факти

  • Відтепер при здійсненні готівкових операцій з використанням платіжних пристроїв, зокрема терміналів, для зарахування готівки на рахунок необхідно ввести номер мобільного телефону.
  • Що потрібно зробити: ввести номер свого мобільного телефону на екрані термінала, отримати одноразовий пароль у вигляді СМС на вказаний номер або за допомогою телефонного дзвінка, ввести на екрані термінала отриманий одноразовий пароль, отримати квитанцію.
  • Підтвердження поповнення свого або чужого карткового рахунку наступає від однієї гривні. 
  • Однак ці вимоги не поширюватимуться на низку найпопулярніших платежів: сплати комунальних послуг, оплати залізничих квитків, сплати за проїзд у міському і приміському транспорті, оплати маршрутних пасажирських перевезень, поповнення проїзних і транспортних карт для проїзду в міському і приміському транспорті, сплати податків, штрафів, адміністративних послуг, зборів та інших платежів до бюджету.
  • Нові правила запроваджені для посилення вимог до надавачів платіжних послуг, що «сприятиме підвищенню прозорості операцій у платіжній інфраструктурі та мінімізації її використання в протиправних цілях», прокоментували «БізнесЦензору» в НБУ. 
  • Йдеться про спробу контролю над потоками готівки, якими поповнюються карткові рахунки через термінали. Зокрема, це може стосуватися і поповнень рахунків гральних закладів через платіжні термінали, а також «зарплат у конвертах», зазначає видання.

Контекст

Раніше БЕБ повідомляло, що розслідує справу про ухилення грального бізнесу від сплати податків, а банки підозрює в пособництві від ухилення. За різними оцінками, йдеться про 10–15 млрд грн тіньового обороту на місяць.

Розслідування БЕБ стосується ймовірного ухилення грального бізнесу від сплати податків за допомогою так званого міскодингу. Це схема маніпуляцій банківськими системами для приховування реального походження платежів. Низка банків, зокрема один із державних, фігурують у справі принаймні як посередники, які дивилися на це крізь пальці.

У березні НБУ ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ «Айбокс Банк» та його ліквідацію з 7 березня 2023 року. Рішення ухвалене через систематичне порушення банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму, зазначили в НБУ.

Зокрема, банку закидають неналежне виконання обов’язків з «перевірки клієнтів, ризик ділових відносин з якими є високим, які здійснювали діяльність із надання послуг з організації та проведення змагань (турнірів) зі спортивного покеру».

У липні СБУ та БЕБ повідомили, що у Києві діяла масштабна схема незаконної легалізації грошей, одержаних тіньовим гральним бізнесом. За їх даними, за рік після початку великої війни підозрювані відмили майже 5 млрд грн. Слідство заявило, що до організації оборудки причетні власники і топменеджмент одного з банків Києва, їм повідомлено про підозри. 

За даними джерел Forbes, йдеться про Айбокс Банк. Пресслужба банку заявила, що їхнім посадовцям підозри не вручали.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні