Категорія
Новини
Дата

В Україні запустили реєстр активів російських олігархів

Аналітичний центр StateWatch та онлайн сервіс YouControl презентували перший реєстр активів російських олігархів на території України. Він дозволяє відстежувати статус майна і бізнесу країни-агресора у процесі конфіскації та систематизувати наявні дані, йдеться у пресрелізі StateWatch.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Реєстр наразі налічує дані про 53 олігархів з рейтингу «200 найбагатших бізнесменів» російського Forbes за 2021 рік, а також низки інших росіян, які знаходяться під українськими санкціями та є бенефіціарами бізнесу в Україні. 
  • Також реєстр містить досьє на 112 українських компаній загальною вартістю корпоративних прав на 6 млрд грн. Зокрема з 12 компаній вже стягнули у дохід держави через адміністративні позови у Вищий антикорупційний суд, корпоративні права 21 активу – арештували в межах різних кримінальних проваджень. 
  • У реєстр не потрапили особи зі списку найбагатших росіян, які не перебувають під санкціями України та не мають зв’язків із українськими активами. 
  • Статуси компаній у реєстрі діляться на арештовані (в межах кримінальних проваджень) та конфісковані (в межах рішення ВАКС). 
  • Як пояснили у StateWatch, конфіскація активів у межах Закону «Про санкції» в Україні почалася у вересні 2022 року. Утім активи конфісковані лише у декількох росіян, тому цей реєстр може допомогти відстежити результативність процесу конфіскації.
  • Реєстр дає змогу перейти на досьє компанії в аналітичному сервісі YouControl. Одразу після реєстрації можна перевірити, з ким пов’язана юрособа та яким способом, чи фігурувала у судових справах, чи брала участь у тендерах та основні реєстраційні дані з ЄДР.
В Україні запустили реєстр активів російських олігархів /Фото 1

Контекст

В межах закону «Про санкції» Вищим антикорупційним судом уже задоволено 19 із 20 позовів Мін’юсту до підсанкційних осіб, повідомила директор Департаменту санкційної політики Мін’юсту Інна Богатих. 

Зокрема, ВАКС задовольнив позовні вимоги Мін’юсту щодо стягнення активів експрезидента Віктора Януковича, російських олігархів Аркадія Ротенберга, Євгена Гінера, Михайла Шелкова, Володимира Євтушенкова, та частково Олега Дерипаски і колаборанта Володимира Сальдо

Наразі на території України виявлені близько 230 активів підсанкційних посібників агресії проти України, однак є близько 30-50 активів, які можна назвати значними і до власників яких застосована санкція блокування після 24.05.2022, що дозволяє подальше стягнення рішенням ВАКС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні