В Україні завершився період пільгового імпорту генераторів і систем Starlink /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В Україні завершився період пільгового імпорту генераторів і систем Starlink

Getty Images

З понеділка, 1 травня, завершився період звільнення імпорту окремих товарів від оподаткування ПДВ та ввізним митом, повідомляє Державна митна служба. Йдеться, зокрема, про товари для відновлення енергетичної інфраструктури.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З 1 травня знову нараховуватиметься ПДВ і ввізне мито для товарів, які імпортуються підприємствами або громадянами та пересилаються на митну територію України у міжнародних поштових й експрес-відправленнях. 
  • Йдеться, зокрема, про електрогенераторні установки та частини до них, окремі трансформатори, інвертори, окремі акумулятори, включаючи сепаратори для них, а також системи для забезпечення супутникового доступу до інтернету Starlink.
  • Також ПДВ і ввізне мито нараховуються для товарів, що безоплатно надаються Енергетичним співтовариством як допомога для відновлення та ремонту інфраструктури.

Контекст

За 11 місяців 2022 року в Україну імпортували майже 354 000 генераторів на $355 млн, розповіли в Держмитслужбі на запит Forbes. Це в шість разів більше, ніж за аналогічний період минулого року (58 000 штук). Щоправда задекларована вартість ввезених пристроїв зросла всього в 2,5 раза. З літа 2022-го кількість ввезених апаратів почала суттєво збільшуватись, а восени обсяги подвоювалися щомісяця. У жовтні мережа «Епіцентр» зафіксувала збільшення попиту на генератори в своїх магазинах в 5–7 разів. 

На початку листопада Кабмін звільнив від ПДВ і мита генератори, електродвигуни та обігрівачі. Наприкінці листопада уряд вніс зміни до переліку товарів, які постачаються на територію України без сплати мита й ПДВ. За даними Мінекономіки, під податкові пільги потрапили комплектуючі для виготовлення енергетичного обладнання, засоби очищення води та засоби супутникового звʼязку до мережі інтернет (Starlink).

У грудні Рада скасувала податки на імпорт генераторів і терміналів Starlink, а також дозволила зберігати до 2 т пального без ліцензії. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні