Категорія
Новини
Дата

ВАКС заочно арештував Жеваго у справі про підкуп голови Верховного Суду. Адвокати бізнесмена готують апеляцію

1 хв читання

У середу, 10 липня, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою власнику групи «Фінанси і кредит» Костянтину Жеваго, повідомляє пресслужба САП. Його підозрюють у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного Суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі. Адвокати бізнесмена назвали рішення ВАКС «незаконним» і оскаржуватимуть його.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • САП зазначає, що Жеваго на момент ймовірного підкупу і на теперішній час знаходиться у Франції.
  • Після затримання підозрюваного та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.
  • Адвокати бізнесмена мають намір оскаржувати сьогоднішнє рішення у апеляційній палаті ВАКС, а також звернутися до Європейського суду з прав людини.
  • «Я дуже здивований дізнатись від своїх адвокатів, що суд обрав мені запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у цій справі без моєї участі. І це відбулось не дивлячись на те, що суд повідомив мене про засідання, але в подальшому не допустив мене до безпосередньої участі в ньому, що порушує процедури, яких вимагають українські та міжнародні закони», – повідомив Жеваго.

Контекст

У травні 2023-го НАБУ й САП заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному суді. Повідомлялося про затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва при отриманні хабаря у майже $3 млн.

16 травня директор НАБУ Семен Кривонос повідомив, що судді Верховного суду отримали хабар за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго. Сам бізнесмен відкинув свою причетність до корупції у Верховному Суді.

У серпні 2023-го НАБУ і САП повідомили Жеваго про підозру. Слідчі стверджують, що аби не допустити втрату акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, на початку березня Жеваго нібито вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. Протягом березня–квітня він, за версією слідства, передав адвокату $2,7 млн ($1,8 млн – суддям Верховного Суду, решта – за посередницькі послуги).

Верховний Суд у квітні ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу та отримання двома траншами $1,8 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд