Категорія
Новини
Дата

Велика Британія підозрює росіян у використанні місцевих фірм для відмивання грошей, зароблених на війні в Україні – Bloomberg

Уряд Великої Британії підозрює, що громадяни РФ використовували лазівки у перевірках реєстру компаній у спробах відмивання коштів, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Одна з компаній володіє судном, яким, ймовірно, незаконно вивозили зерно з України.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Британські правоохоронні органи виявили велику кількість фіктивних компаній, зареєстрованих у Великій Британії громадянами низки країн останніми роками, ймовірно, з метою відмивання грошей або ухилення від сплати податків, повідомили джерела.
  • Сотні цих фірм називають росіян своїми співробітниками, а деякі компанії, які контролює Росія, тепер намагаються використати війну в Україні для отримання фінансової вигоди.
  • Росіяни займають чільне місце серед тих, кого приваблює мʼяке регулювання, що дозволяє їм приховувати свої активи без особливого контролю. 
  • Одна компанія, встановлена британською владою, зареєстрована в Лондоні і перебуває в судових реєстрах як власник зерновоза. Судно підозрюють у незаконному вивезенні зерна з України та порушенні міжнародних санкцій. Згідно із загальнодоступними даними, останніми місяцями судно неодноразово проходило через Чорне море.
  • Згідно з документами, з якими ознайомився Bloomberg, Європейський Союз обговорив санкції щодо фірми у межах свого останнього пакету заходів. Компанія була виключена з пропозиції до того, як пакет був схвалений під час переговорів між державами-членами.
  • Як показують документи, кілька інших компаній, які не мають явних британських операцій, були зареєстровані за тією самою лондонською адресою іншими громадянами Росії. Один із цих людей – співробітник МВС Росії, чия домашня адреса вказана в Реєстраційній палаті як квартира в центрі Москви.
  • «Нам відомо про неправомірне використання реєстру компаній для підтримки незаконної діяльності, – заявив представник Реєстраційної палати. – У разі виявлення потенційної злочинної діяльності ми тісно співпрацюємо із правоохоронними органами для передачі справ та підтримки розслідувань».
  • Джерело додало, що злочинці використовують британські компанії для переведення великих сум грошей у країну та утримання їх протягом кількох років. Потім вони або виводять гроші до того, як їм доведеться подавати звіти до Реєстраційної палати, або подають шахрайські рахунки, де не розкриваються реальні активи, якими володіє компанія.

Контекст

Британський уряд перебуває в процесі посилення законів, щоб реформувати Реєстраційну палату та припинити фінансові злочини. Законопроєкт про економічні злочини та корпоративну прозорість був внесений до парламенту 22 вересня і спрямований на те, щоб надати реєстру компаній більше повноважень для виявлення тих, хто створює компанії, і для розслідування шахрайства.

Вважається, що новий закон допоможе припинити діяльність тисяч зареєстрованих у Великій Британії компаній, які використовуються для сприяння відмиванню грошей, шахрайству, фінансуванню тероризму та незаконним покупкам зброї.

Нещодавно британський уряд виявив, що невелика кількість людей, яким були надані так звані золоті візи для інвесторів-мільйонерів, могли отримати свій статок за рахунок корупції або організованої злочинності, пише Reuters. За словами міністра внутрішніх справ, 10 бізнесменів, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, теж скористалися цією системою. Усього було видано понад 12 000 «золотих віз», зокрема понад 2500 росіянам, за даними уряду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні