Категорія
Новини
Дата

У Великій Британії серед власників «золотих віз» виявили десять підсанкційних російських олігархів

Британський уряд виявив, що невелика кількість людей, яким були надані так звані «золоті візи» для інвесторів-мільйонерів, могли отримати свій статок за рахунок корупції або організованої злочинності, пише Reuters. За словами міністра внутрішніх справ, десять бізнесменів, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, теж скористалися цією системою.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Минулого року уряд скасував візи, які давали можливість отримати дозвіл на проживання тим, хто інвестував не менше £2 млн ($2,43 млн) за кілька днів до вторгнення в Україну на тлі побоювань уряду з приводу притоку незаконних російських грошей.
  • За словами міністерки внутрішніх справ Суелли Браверман, урядом було виявлено незначну кількість осіб, які потенційно піддавалися високому ризику отримання багатства за допомогою корупції або іншої незаконної фінансової діяльності та/або були залучені до серйозної та організованої злочинності.
  • Браверман сказала, що перевірка показала, що схема «залучила непропорційно велику кількість заявників із країн, зазначених у Національній оцінці ризиків відмивання грошей та фінансування тероризму Великої Британії».
  • Уряд відмовився оцінити скільки віз було видано особам з кримінальним минулим, але Браверман додала, що «десять неназваних олігархів, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, були серед тих, хто скористався цією системою».
  • Усього було видано понад 12 000 золотих віз, у тому числі понад 2500 росіянам, за даними уряду.

Контекст

«Золоті візи», вперше запроваджені у 2008 році, були популярними серед заможних людей з Росії, Китаю та Близького Сходу. Російські та китайські бізнесмени за останні два десятиліття стікалися до Лондона, скуповуючи все, від розкішних будинків до футбольних клубів.

Потік інвестицій у десятки мільярдів фунтів стерлінгів допоміг Лондону зберегти свою позицію однією із найбільших фінансових столиць світу. Але уряд був стурбований джерелом деяких багатств, особливо після вторгнення Росії до України.

У рамках програми іноземці, які вклали £2 млн в активи у Великій Британії, могли подати заяву на отримання постійного посвідки на проживання після пʼяти років перебування в країні. Вкладення £10 млн дозволило подати заявку за два роки.

Правила отримання «золотих віз» двічі переглядали. Вперше це сталося в 2015 році, після окупації Криму Росією. Тоді влада Британії почала перевіряти, як заявники отримали свої гроші. З 2019 року, після отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, кандидатів на отримання віз зобовʼязали довести, що вони володіли цими грошима протягом, як мінімум, двох років до подання заявки на візу.

У 2020 році британський парламентський комітет із розвідки та безпеки у своїй доповіді назвав програму видачі «золотих віз» ідеальним механізмом для відмивання коштів, а Лондон – «пральнею» для офшорних грошей.

17 лютого 2022 року Велика Британія оголосила про відмову від програми видачі віз для інвесторів в обмін на ввезення капіталу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні