Категорія
Новини
Дата

У Великій Британії серед власників «золотих віз» виявили десять підсанкційних російських олігархів

2 хв читання

Британський уряд виявив, що невелика кількість людей, яким були надані так звані «золоті візи» для інвесторів-мільйонерів, могли отримати свій статок за рахунок корупції або організованої злочинності, пише Reuters. За словами міністра внутрішніх справ, десять бізнесменів, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, теж скористалися цією системою.

Ключові факти

  • Минулого року уряд скасував візи, які давали можливість отримати дозвіл на проживання тим, хто інвестував не менше £2 млн ($2,43 млн) за кілька днів до вторгнення в Україну на тлі побоювань уряду з приводу притоку незаконних російських грошей.
  • За словами міністерки внутрішніх справ Суелли Браверман, урядом було виявлено незначну кількість осіб, які потенційно піддавалися високому ризику отримання багатства за допомогою корупції або іншої незаконної фінансової діяльності та/або були залучені до серйозної та організованої злочинності.
  • Браверман сказала, що перевірка показала, що схема «залучила непропорційно велику кількість заявників із країн, зазначених у Національній оцінці ризиків відмивання грошей та фінансування тероризму Великої Британії».
  • Уряд відмовився оцінити скільки віз було видано особам з кримінальним минулим, але Браверман додала, що «десять неназваних олігархів, які потрапили під санкції після вторгнення Росії в Україну, були серед тих, хто скористався цією системою».
  • Усього було видано понад 12 000 золотих віз, у тому числі понад 2500 росіянам, за даними уряду.

Контекст

«Золоті візи», вперше запроваджені у 2008 році, були популярними серед заможних людей з Росії, Китаю та Близького Сходу. Російські та китайські бізнесмени за останні два десятиліття стікалися до Лондона, скуповуючи все, від розкішних будинків до футбольних клубів.

Потік інвестицій у десятки мільярдів фунтів стерлінгів допоміг Лондону зберегти свою позицію однією із найбільших фінансових столиць світу. Але уряд був стурбований джерелом деяких багатств, особливо після вторгнення Росії до України.

У рамках програми іноземці, які вклали £2 млн в активи у Великій Британії, могли подати заяву на отримання постійного посвідки на проживання після пʼяти років перебування в країні. Вкладення £10 млн дозволило подати заявку за два роки.

Правила отримання «золотих віз» двічі переглядали. Вперше це сталося в 2015 році, після окупації Криму Росією. Тоді влада Британії почала перевіряти, як заявники отримали свої гроші. З 2019 року, після отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, кандидатів на отримання віз зобовʼязали довести, що вони володіли цими грошима протягом, як мінімум, двох років до подання заявки на візу.

У 2020 році британський парламентський комітет із розвідки та безпеки у своїй доповіді назвав програму видачі «золотих віз» ідеальним механізмом для відмивання коштів, а Лондон – «пральнею» для офшорних грошей.

17 лютого 2022 року Велика Британія оголосила про відмову від програми видачі віз для інвесторів в обмін на ввезення капіталу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні