Категорія
Новини
Дата

Велика Британія попередила про плани РФ замінувати «гуманітарний коридор» для атаки на цивільні судна в Чорному морі

Міністерство закордонних справ Великої Британії з посиланням на дані розвідки попередило, що РФ може використовувати морські міни для нападів на цивільні судна в Чорному морі. Про це йдеться в повідомленні на сайті британського уряду.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Розсекречена інформація свідчить, що Росія може продовжувати атакувати цивільне судноплавство в Чорному морі, зокрема, за допомогою встановлення морських мін на підходах до українських портів. 
  • «Раніше Британія попередила, що російські військові спробували завдати ракетного удару по вантажному судну в Чорному морі», – йдеться в заяві.
  • РФ намагатиметься атакувати цивільні судна, що прямують через український «гуманітарний коридор», щоб перешкодити експорту українського зерна. Таким чином Росія продовжує тиснути на українську економіку.
  • «Вочевидь Росія хоче уникнути відкритого потоплення цивільних суден, натомість покладаючи відповідальність на Україну», – заявило британське МЗС.
  • Велика Британія, публікуючи цю інформацію, прагне викрити тактику Росії та запобігти будь-яким подібним інцидентам, йдеться в повідомленні.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Наразі в Чорному морі діє встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ тимчасовий коридор, який першочергово використовується для евакуації суден, що перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ. 

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство та закликає РФ припинити будь-які погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

1 жовтня три балкери з агропродукцією та залізною рудою вийшли з портів Чорноморськ і Південний, а пʼять нових суден прямували до портів на завантаження, повідомив раніше віцепремʼєр Кубраков.

Крім того, 12 кораблів готові увійти до чорноморського морського коридору на шляху до українських портів, ще 10 кораблів готові вийти з портів України.

Український «зерновий коридор» продемонстрував можливість приймати/випускати вісім суден на день. Це свідчить, що Україна спроможна самостійно забезпечити маршрут такої самої кількості суден на день, що була під час роботи «зернового коридору» під егідою ООН, зазначив очільник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні