Категорія
Новини
Дата

Тимчасовий коридор. Ще дванадцять суден готові вирушити у бік українських портів

Ще 12 кораблів готові увійти до чорноморського морського коридору на шляху до українських портів, а ще 10 кораблів готові вийти з портів України, пише Reuters із посиланням на Військово-Морські Сили України.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, представник ВМС Дмитро Плетенчук зробив заяву, коли Україна намагається кинути виклик фактичній російській блокаді українського експорту через Чорне море після того, як у липні Москва вийшла з «зернової угоди».
  • Плетенчук зазначив, що ситуація в Чорному та Азовському морях на поточний момент контрольована, хоч і важка. «У принципі все відбувається в штатному режимі», – сказав він, пише «Інтерфакс-Україна».
  • У неділю, 1 жовтня, три балкери з агропродукцією та залізною рудою вийшли з портів Чорноморськ і Південий, а 5 нових суден прямували до портів на завантаження, повідомив віцепремʼєр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ. 

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство та закликає РФ припинити будь-які погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Вантажне судно Resilient Africa прибуло 21 вересня до турецької протоки Босфор, ставши першим судном із зерном з України, яке увійде до Чорного моря і вийде з нього тимчасовим коридором.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні