Категорія
Новини
Дата

Великі технологічні компанії ініціюють регулювання ШІ у США, критикуючи жорсткі норми від ЄС

Google, Microsoft, IBM та OpenAI попросили законодавців США врегулювати штучний інтелект, пише Bloomberg. Тим часом у ЄС, де вже підтримали законопроєкт із нормами для генеративного ШІ, лобісти цих компаній борються з заходами, які «даремно обмежують найпопулярніший сектор технологій».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Агентство зазначає, що правила, що регулюють технології, сильно різняться по різні боки Атлантики. У ЄС вже понад пʼять років діють всеосяжні закони про захист даних, і зараз він перебуває у процесі реалізації суворих правил конкуренції та модерації контенту. 
  • Однак у США вже понад два десятиліття майже не існує регулювання. За словами численних чиновників, які працюють над майбутнім законом про штучний інтелект, заклик до нагляду всередині країни став для Big Tech піаром, що може спрямовути європейське законодавство у більш сприятливому напрямі.
  • Технологічні компанії знають, що вони не можуть ігнорувати ЄС, тим більше, що його правила щодо соціальних мереж та захисту даних стали глобальними стандартами. 
  • Закон Європейського Союзу про штучний інтелект, який може бути прийнятий протягом найближчих двох-трьох років, стане першою спробою західного уряду регулювати штучний інтелект, і він підкріплений серйозними санкціями. Якщо компанії порушать закон, блок може накласти штрафи у розмірі 6% від річного обороту компанії та заборонити роботу продуктів у ЄС, який, за оцінками, становить від 20% до 25% світового ринку ШІ, який, за прогнозами, коштуватиме понад $1,3 трлн. протягом 10 років.
  • За словами Гри Хассельбалха, співзасновника аналітичного центру DataEthics, якщо законопроєкт стане законом, найбільшим постачальникам ШІ «необхідно буде докорінно змінити свою прозорість, способи управління ризиками та розгортання своїх моделей».
  • У той час як Meta, Apple і Amazon в основному мовчать, інші ключові розробники опираються. У коментарях до законодавців Google заявив, що парламентські органи управління розглядатимуть ШІ загального призначення як такий, що представляє високий ризик, коли це не так. Компанії також протестували проти того, що нові правила можуть суперечити існуючим, а деякі заявили, що вже впровадили власні засоби контролю.

Контекст

Європейський Союз просунувся далі, ніж Сполучені Штати та інші великі західні уряди, у регулюванні ШІ. Блок із 27 країн обговорює цю тему понад два роки, і проблема набула нової актуальності після появи ChatGPT, який посилив побоювання про потенційний вплив технології на зайнятість та суспільство.

Політики всюди, від Вашингтона до Пекіна, тепер борються за контроль над технологією, що розвивається, яка викликає тривогу навіть у деяких з її творців.

Білий дім оприлюднив політичні ідеї, які включають правила тестування систем ШІ до того, як вони стануть загальнодоступними, та захисту прав на недоторканність приватного життя. У Китаї проєкт правил, оприлюднений у квітні, вимагає від виробників чат-ботів дотримання суворих правил цензури в країні. Пекін також перебирає більший контроль над тим, як виробники систем штучного інтелекту використовують дані.

14 червня Європейський Союз зробив важливий крок до прийняття одного з перших законів, що регулюють штучний інтелект. Зокрема, Європарламент проголосував за законопроєкт, відомий як закон про ШІ, який накладає нові обмеження на те, що вважається ризикованим використанням технології.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні