Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про реформу БЕБ

1 хв читання

Верховна Рада 20 червня ухвалила в цілому законопроєкт №10439 про перезавантаження Бюро економічної безпеки. Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. За його словами, ухвалена редакція закону відповідає вимогам міжнародних партнерів, бізнесу і громадськості.

Перезавантаження БЕБ – одна з вимог міжнародних партнерів, кредиторів та бізнесу. Зокрема, у меморандумі про співпрацю України з Міжнародним валютним йдеться про те, що перезавантаження БЕБ має початися не пізніше кінця червня.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • За відповідне рішення проголосували 239 нардепів. «Текст погоджений з партнерами. З незалежним відбором нового голови БЕБ, переатестацією та кадровим відбором. За участю іноземних експертів та українського бізнесу», – зазначив Железняк.

Що передбачає ухвалений законопроєкт.

  • Нового голову має обирає комісія з шести членів, де половина міжнародні експерти з правом вирішального голосу.
  • Переатестація проводиться комісією, де шість від новообраного директора БЕБ і шість від міжнародних партнерів, але за пропозицією українського бізнес-середовища.
  • Три наступні роки будуть працювати кадрові комісії: шість від БЕБ, шість від партнерів за пропозицією українського бізнесу.
  • Гарантована незалежність директора БЕБ на рівні НАБУ /САП / НАЗК.

Контекст

11 квітня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10439 про перезавантаження БЕБ

Україна взяла на себе зобовʼязання перед міжнародними партнерами та кредиторами реформувати БЕБ. Зокрема, у меморандумі йдеться про перезавантаження БЕБ. Ключовий кредитор наголошує на розробці прозорих критеріїв відбору персоналу і керівництва Бюро. Також у документі зазначено, що БЕБ має підпорядковуватися Мінфіну, а не напряму уряду. Посилити незалежність та ефективність БЕБ також просить група послів країн G7.

Врахувати низку пропозицій закликав владу і бізнес. Серед них: чітка процедура переатестації всіх кадрів; включення міжнародних експертів до кадрової комісії з переатестації всіх поточних співробітників БЕБ та комісії з відбору нових працівників БЕБ; посилення аналітичної функції Бюро шляхом надання безоплатного доступу для БЕБ до існуючих державних інформаційних систем; встановлення критеріїв ефективності роботи оновленого БЕБ та їх постійного контролю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд