Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада збільшила видатки держбюджету на 270 млрд грн

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7644 про збільшення бюджетних призначень на 270,1 млрд грн за рахунок внутрішніх запозичень. Загальні видатки на безпеку та оборону у 2022 році збільшаться до 1,2 трлн грн, повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Держава планує спрямувати кошти на військові потреби. Зокрема: Міноборони – 241 млрд грн; МВС – 23 млрд грн; Головному управлінню розвідки – 2,2 млрд грн; СБУ – 2,5 млрд грн; УДО – 197 млн грн; Службі зовнішньої розвідки – 139 млн грн; Держспецзвʼязку – 425 млн грн; Резервний фонд – 715 млн грн; Мінекономіки на мобілізаційну підготовку галузей економіки – 10 млн грн.
  • Правку про 12,7 млрд грн «Нафтогазу» на закупівлю газу за кредит уряду Канади не включили у фінальну редакцію документа, повідомив Железняк.
  • Загальні видатки держбюджету–2022 зростуть до 2,633 млрд грн, що на 75% або 1,136 трлн грн більше, ніж було заплановано до війни.

Контекст

Щоб профінансувати такі обсяги запозичень та збільшити частку ОВДП, розміщених на ринкових засадах, Мінфін і НБУ повинні посилити координацію між собою, заявляв голова податкового комітету Данило Гетманцев. Мінфіну доведеться залучати кошти з ринку через пропозицію держбондів, передусім у банків, а також у компаній та населення. 

За розрахунками Мінфіну, фінансування сектору оборони – це близько 30% ВВП, сказав в інтервʼю Forbes міністр фінансів Сергій Марченко, коментуючи згаданий законопроєкт. За його словами, міжнародні партнери категорично не дають гроші на військові потреби. Власних доходів, які генерує економіка, не вистачає, навіть щоб профінансувати тільки військові видатки. «Минулого місяця ми зібрали 87,9 млрд із податкової та митниці. Відшкодування ПДВ при цьому не було. Військові видатки на місяць – приблизно 130 млрд грн. Ось і все. Різницю на те, щоб фінансувати оборону, ми повинні закривати з інших джерел. Їх у нас аж одне – це ОВДП, які ми продаємо або ринку, або Нацбанку», – зазначив Марченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні