Категорія
Новини
Дата

Видатки на утримання військових у серпні зросли на 40% – Мінфін

У серпні видатки загального фонду держбюджету становили 212,7 млрд грн. Про це повідомила пресслужба Мінфіну з посиланням на дані Держказначейства. Із них 87,8 млрд грн було спрямовано на грошове утримання військовослужбовців, що на 41,6% перевищує показник липня (62 млрд грн). Від початку повномасштабної агресії РФ загальна сума касових видатків становила 1,2 трлн грн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

У структурі цих видатків найбільші частки припадають:

  • 499 млрд грн (у серпні – 112,4 млрд грн) – на оплату праці з нарахуваннями. Зокрема, на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 375,6 млрд грн (у серпні – 87,8 млрд грн);
  • 268,7 млрд грн (у серпні – 34,1 млрд грн) – на оплату використання товарів і послуг, або 22,4 % обсягу видатків. У тому числі:

- 149,7 млрд грн – на підтримку ЗСУ. Це придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів та іншого спеціального екіпірування);

- 73,9 млрд грн – перераховано НСЗУ на реалізацію програми держгарантій медичного обслуговування населення;

  • 257,4 млрд грн (у серпні – 43,2 млрд грн) – на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій), або 21,4 % загального обсягу видатків. У тому числі:

- 111,3 млрд грн – трансферт Пенсійному фонду України для фінансового забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій;

- 78,2 млрд грн – виплата Мінсоцполітики деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення;

- 30,4 млрд грн – допомога у рамках Програми «єПідтримка»;

  • 77,5 млрд грн (у серпні – 12,3 млрд грн) – на обслуговування держборгу, або 6,5% загального обсягу;
  • 70,5 млрд грн (у серпні – 6,4 млрд грн) – трансферти місцевим бюджетам, або 5,9% загального обсягу.

Контекст

НБУ від початку великої війни провів емісію 315 млрд грн. Попри домовленість з урядом про емісію в межах 30 млрд грн на місяць, у червні НБУ мусив суттєво перевищити «стелю» і викупити облігацій на понад 100 млрд грн через відсутність достатніх обсягів міжнародної допомоги. У липні-серпні обсяги повернулися до 30 млрд грн.

НБУ закладає на друге півріччя 2022 року емісію національної валюти в розмірі 180 млрд грн, по 30 млрд грн на місяць, розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 180 млрд грн – це той обсяг фінансування, який, на думку НБУ, контрольований і приведе до контрольованих наслідків, що їх регулятор враховує у своєму базовому сценарії, сказав Ніколайчук.

За його словами, зважаючи на прогнозовані обсяги надходження зовнішнього фінансування (зокрема від МВФ та інших партнерів), необхідність в емісії гривні Нацбанком наступного року зберігатиметься.

У НБУ прогнозують, що емісія у 2023 році буде нижчою приблизно удвічі, тобто близько 15 млрд грн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні