Категорія
Новини
Дата

Глобальні поставки ПК впали майже на третину через низький попит і надлишки запасів

Глобальні поставки персональних комп’ютерів впали на 29% у першому кварталі 2023-го проти аналогічного періоду рік тому, йдеться у дослідженні ринку Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker від International Data Corporation. У попередньому кварталі падіння сягнуло 28,1%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Через низький попит, надлишок запасів і погіршення макроекономічного клімату виробники поставили на ринок лише 56,9 млн робочих станцій порівняно з 80,3 млн одиниць за аналогічний показник минулого року.
  • Всі п’ять основних світових постачальників показали падіння: Apple втратила найбільше – 40,5% проти першого кварталу 2022-го, Dell – 31%. У п’ятірку потрапили і Lenovo (-30,3%), Asus (-30,3%) та HP (-24,2%), які також зазнали втрат.
Глобальні поставки ПК впали майже на третину через низький попит і надлишки запасів /Фото 1

Контекст

Ці результати свідчать про завершення попиту, викликаного пандемією COVID-19, та повернення до трендів, що існували до пандемії. Виробництво у першому кварталі 2023 року є значно меншим за показники 2019-го – 59,2 млн одиниць, та 2018 року – 60,6 млн.

Попит падає і на смартфони, зокрема, нового покоління iPhone. Якщо частка моделей більш високого класу iPhone 14 Pro та Pro Max зростає, то дешевша модель iPhone 14 Plus втрачає позиції.

Зниження попиту показує і фінансова звітність технологічних гігантів: дані від Amazon та Alphabet свідчать про зменшення прибутку від онлайн-торгівлі, розміщення онлайн-реклами та навіть хмарних обчислень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні