Категорія
Новини
Дата

Глобальні поставки ПК впали майже на третину через низький попит і надлишки запасів

1 хв читання

Глобальні поставки персональних комп’ютерів впали на 29% у першому кварталі 2023-го проти аналогічного періоду рік тому, йдеться у дослідженні ринку Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker від International Data Corporation. У попередньому кварталі падіння сягнуло 28,1%.

Ключові факти

  • Через низький попит, надлишок запасів і погіршення макроекономічного клімату виробники поставили на ринок лише 56,9 млн робочих станцій порівняно з 80,3 млн одиниць за аналогічний показник минулого року.
  • Всі п’ять основних світових постачальників показали падіння: Apple втратила найбільше – 40,5% проти першого кварталу 2022-го, Dell – 31%. У п’ятірку потрапили і Lenovo (-30,3%), Asus (-30,3%) та HP (-24,2%), які також зазнали втрат.
Глобальні поставки ПК впали майже на третину через низький попит і надлишки запасів /Фото 1

Контекст

Ці результати свідчать про завершення попиту, викликаного пандемією COVID-19, та повернення до трендів, що існували до пандемії. Виробництво у першому кварталі 2023 року є значно меншим за показники 2019-го – 59,2 млн одиниць, та 2018 року – 60,6 млн.

Попит падає і на смартфони, зокрема, нового покоління iPhone. Якщо частка моделей більш високого класу iPhone 14 Pro та Pro Max зростає, то дешевша модель iPhone 14 Plus втрачає позиції.

Зниження попиту показує і фінансова звітність технологічних гігантів: дані від Amazon та Alphabet свідчать про зменшення прибутку від онлайн-торгівлі, розміщення онлайн-реклами та навіть хмарних обчислень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні