Категорія
Новини
Дата

«Виглядає нереальним». Міноборони прокоментувало можливість вручення повісток за кордоном

Українські територіальні центри комплектування і соціальної підтримки (ТЦК СП) за кордоном працювати не будуть, повідомив «Радіо Свобода» речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін. За його словами, вручення повісток чоловікам за кордоном виглядає нереальним.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «ТЦК за кордоном працювати не будуть. Міністерство оборони не може коментувати ті чи інші дії Міністерства закордонних справ. Це (вручення повісток за кордоном) виглядає доволі нереальним», – сказав він.
  • Речник Міноборони пояснив, що після набуття чинності нового закону про мобілізацію в чоловіків призовного віку в Україні і за кордоном протягом 60 днів буде можливість оновити військово-облікові дані, зокрема і через електронний кабінет. 
  • На уточнювальне запитання, чи означає це, що чоловікам з-за кордону не потрібно повертатися в Україну, щоб оновити свої дані, Лазуткін відповів, що обов’язково їхати в Україну не треба. Для тих, хто за кордоном, буде можливість оновити військово-облікові дані в консульських установах, а також через електронний кабінет.
  • Лазуткін додав, що зараз роблять все можливе, щоб електронний кабінет запрацював у червні.
  • «Планується, що запрацює все у червні , і можна буде завантажити інформацію про себе, буде підтягуватися туди інформація з державних реєстрів», – сказав Лазуткін.
  • За його словами, проходження військово-лікарської комісії в електронному кабінеті не передбачене, але його впровадження дасть змогу якісно здійснювати облік військовозобов’язаних. «Електронний кабінет наразі не передбачає проходження ВЛК. Йдеться про оновлення даних, передусім – зміну місця проживання, сімейного стану, бронювання, резервування тощо», – розповів Дмитро Лазуткін.

Контекст

11 квітня парламент ухвалив закон про мобілізацію у другому читанні та у цілому. Документ передбачає нові обовʼязки військовозобовʼязаних і мотиваційні норми, зміни щодо процесів мобілізації, покарання для ухилянтів, базової військової служби, права на відстрочку тощо.

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Документ набуде чинності 18 травня. 

23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про призупинення надання консульських послуг громадянам України призовного віку, які перебувають за кордоном. Того самого дня стало відомо, що у закордонних підрозділах ДП «Документ» зупинили видачу документів через «технічні причини».

23 квітня уряд своєю постановою №443 вніс зміни у порядок видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Це стосується документів, які оформлюються ДМС за заявами, отриманими ДП «Документ». Згідно із постановою, пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу ДМС або закордонної дипустанови України для видачі не буде здійснюватися. Громадяни не зможуть отримати такі паспорти в закордонних дипломатичних установах України.

Тобто з моменту набрання чинності постановою отримання паспортів громадянами України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюватиметься лише у територіальному підрозділі ДМС на території України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні