Категорія
Новини
Дата

НБУ поліпшить прогноз економічного зростання на 2023 рік – Ніколайчук

Національний банк України чекає щонайменше на один додатковий відсотковий пункт зростання ВВП у 2023 році. Січневий прогноз передбачав зростання економіки цьогоріч на 0,3%. Про це сказав в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним» заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Ніколайчука, спостерігається поліпшення ситуації в енергетичному секторі. Він зазначив, що НБУ не передбачає перебоїв у постачанні електроенергії до кінця року, хоча під час складання попереднього прогнозу очікувалося, що дефіцит потужностей збережеться і протягом другого-третього кварталів.
  • «Тож враховуючи результати першого кварталу, ми очікуємо щонайменше на один додатковий відсотковий пункт економічного зростання цього року», – наголосив Ніколайчук.
  • Крім того, за його словами, збільшення міжнародної допомоги може дати змогу уряду фінансувати більший дефіцит бюджету та надати додатковий фіскальний імпульс для економіки. 
  • Ніколайчук зазначив, що реалізація проєктів, фінансування та відновлення можуть сприяти швидшому відновленню економіки. «Це був один із позитивних факторів, який ми не передбачали в січні, але він може мати значення для прогнозу», – пояснив він.
  • За словами заступника голови НБУ, у прогнозі також варто враховувати можливе покращення умов торгівлі через зниження цін на нафту і газ. 
  • «Відтак високоймовірно, що ми переглянемо наш січневий прогноз в бік підвищення. Конкретні цифри будуть наприкінці квітня», – наголосив Ніколайчук. 

Контекст

За даними Держстату, економіка України в четвертому кварталі 2022 року скоротилася на 31,4%, як порівняти з четвертим кварталом 2021 року. Реальний ВВП зменшився порівняно з попереднім кварталом на 4,7% (з урахуванням сезонного фактора). Падіння ВВП у першому кварталі 2022 року становило 15,1%, у другому – 37,2%, у третьому – 30,8%.

Наприкінці січня 2023 року НБУ оновив прогнози на цей рік. Згідно із ними, ВВП практично не зростатиме, інфляція буде нижчою за 20%.

За попередніми даними Мінекономіки, ВВП України у лютому 2023 року впав на 26% (±2%), що є кращим за показник січня – 32% (±2%). У лютому порівняно із січнем дещо поліпшилася ситуація у промисловому виробництві та в інших галузях, зазначають у міністерстві.

Інвестиційна компанія Dragon Capital покращила прогноз реального ВВП України на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункта – до -0,5%

Українська економіка стабілізувалася після торішнього падіння на 29%, і цьогоріч очікується ледь помітне економічне відновлення на 2% завдяки покращенню безпекової ситуації та логістики, йдеться в макропрогнозі інвесткомпанії ICU.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні