Категорія
Новини
Дата

Dragon Capital покращила прогноз реального ВВП України на 2023 рік на 4,5 в.п.

Інвестиційна компанія Dragon Capital покращила прогноз реального ВВП України на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункти – до -0,5%. Про це йдеться в аналітичному звіті інвесткомпанії. Цьому сприяла, зокрема, нормалізація ситуації в енергетиці. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми покращуємо наш прогноз реального ВВП на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункти – до -0,5% р/р – завдяки швидшій, ніж очікувалося, нормалізації ситуації на ринку електроенергії та кращому, ніж очікувалося, показнику ВВП у третьому кварталі 2022 року», – зазначила Олена Білан, директорка аналітичного департаменту та головна економістка компанії.
  • Дефіцит електроенергії, спричинений атаками РФ на українську енергетичну інфраструктуру, помітно зменшився в січні й був відсутній з другої декади лютого, у той час як наш попередній прогноз припускав відсутність дефіциту електроенергії тільки з квітня 2023 року. 
  • Серед ключових факторів, які сприяли прискореному поліпшенню ситуації в енергетиці, в компанії відзначили швидкий ремонт пошкодженого обладнання, в тому числі завдяки технічній допомозі іноземних партнерів, відновлення імпорту електроенергії з Європи в середині січня та відносно теплу й сонячну погоду в січні та лютому, яка спричинила ранню повінь і збільшення виробництва сонячної енергії. 
  • Оновлений прогноз також враховує кращий, ніж очікувалося, показник реального ВВП у третьому кварталі минулого року. За даними Держстату, річні темпи падіння економіки у третьому кварталі 2022 року скоротилися до -30,8%, набагато краще очікуваних -35%. Зважаючи на показник ВВП третього кварталу та більш швидке, ніж очікувалось, поліпшення ситуації в енергетиці на початку поточного року, Dragon Сapital очікує, що економіка вийде на додані темпи приросту річного ВВП з другого кварталу цього року, після падіння на 20% р/р у першому кварталі 2023 року.
  • У звіті зазначається, що прогнози ґрунтуються на припущенні, що гаряча фаза війни закінчиться наприкінці поточного року, що супроводжуватиметься частковим поверненням вимушених мігрантів і відкриттям морських портів для перевезення всіх видів товарів. У компанії також очікують, що дія «зернового коридору» буде продовжена після 18 березня.

Контекст

У 2023 році економіка України зросте лише на 0,3%, свідчить оновлений макропрогноз НБУ, опублікований 26 січня. Також Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25% та анонсував, що триматиме її щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року.

ЄБРР погіршив прогноз зростання економіки України до 1% у 2023 році. 

Мінекономіки розглядає два альтернативні сценарії, пов’язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України з боку РФ. Відповідно до них, у 2023 році українська економіка зростатиме, але меншими темпами – від 1% до 1,5%, розповіла в інтервʼю Forbes очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні