Категорія
Новини
Дата

Dragon Capital покращила прогноз реального ВВП України на 2023 рік на 4,5 в.п.

2 хв читання

Інвестиційна компанія Dragon Capital покращила прогноз реального ВВП України на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункти – до -0,5%. Про це йдеться в аналітичному звіті інвесткомпанії. Цьому сприяла, зокрема, нормалізація ситуації в енергетиці. 

Ключові факти

  • «Ми покращуємо наш прогноз реального ВВП на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункти – до -0,5% р/р – завдяки швидшій, ніж очікувалося, нормалізації ситуації на ринку електроенергії та кращому, ніж очікувалося, показнику ВВП у третьому кварталі 2022 року», – зазначила Олена Білан, директорка аналітичного департаменту та головна економістка компанії.
  • Дефіцит електроенергії, спричинений атаками РФ на українську енергетичну інфраструктуру, помітно зменшився в січні й був відсутній з другої декади лютого, у той час як наш попередній прогноз припускав відсутність дефіциту електроенергії тільки з квітня 2023 року. 
  • Серед ключових факторів, які сприяли прискореному поліпшенню ситуації в енергетиці, в компанії відзначили швидкий ремонт пошкодженого обладнання, в тому числі завдяки технічній допомозі іноземних партнерів, відновлення імпорту електроенергії з Європи в середині січня та відносно теплу й сонячну погоду в січні та лютому, яка спричинила ранню повінь і збільшення виробництва сонячної енергії. 
  • Оновлений прогноз також враховує кращий, ніж очікувалося, показник реального ВВП у третьому кварталі минулого року. За даними Держстату, річні темпи падіння економіки у третьому кварталі 2022 року скоротилися до -30,8%, набагато краще очікуваних -35%. Зважаючи на показник ВВП третього кварталу та більш швидке, ніж очікувалось, поліпшення ситуації в енергетиці на початку поточного року, Dragon Сapital очікує, що економіка вийде на додані темпи приросту річного ВВП з другого кварталу цього року, після падіння на 20% р/р у першому кварталі 2023 року.
  • У звіті зазначається, що прогнози ґрунтуються на припущенні, що гаряча фаза війни закінчиться наприкінці поточного року, що супроводжуватиметься частковим поверненням вимушених мігрантів і відкриттям морських портів для перевезення всіх видів товарів. У компанії також очікують, що дія «зернового коридору» буде продовжена після 18 березня.

Контекст

У 2023 році економіка України зросте лише на 0,3%, свідчить оновлений макропрогноз НБУ, опублікований 26 січня. Також Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25% та анонсував, що триматиме її щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року.

ЄБРР погіршив прогноз зростання економіки України до 1% у 2023 році. 

Мінекономіки розглядає два альтернативні сценарії, пов’язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України з боку РФ. Відповідно до них, у 2023 році українська економіка зростатиме, але меншими темпами – від 1% до 1,5%, розповіла в інтервʼю Forbes очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд