Категорія
Новини
Дата

Падіння ВВП у лютому сповільнилося до 26%. У Мінекономіки відзначили покращення ситуації в різних галузях

2 хв читання

Падіння ВВП у лютому 2023 року становить 26% (±2%), що є кращим за показник січня – 32% (±2%). Про це свідчать оперативні оцінки Міністерства економіки. У лютому порівняно з січнем дещо покращилася ситуація у промисловому виробництві та в інших галузях, зазначають у міністерстві.

Ключові факти

  • У лютому економічна активність поступово відновлювалась, ураховуючи суттєве зменшення дефіциту електроенергії та скорочення тривалості відключень, зазначила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. 
  • «Загалом економічний фронт тримається – економіка продовжує функціонувати, адаптуватися, відновлюватися», – наголосила Свириденко.
  • Зокрема, у лютому порівняно із січнем поточного року дещо покращилася ситуація у промисловому виробництві завдяки зниженню тиску такого чинника, як дефіцит електроенергії, ураховуючи запуск в роботу дев’яти атомних блоків. 
  • Крім того, як зазначає міністр, у лютому ракетних ударів по об’єктах електроенергетики було менше, ніж у січні поточного року, а їх негативний вплив ще й нівелювався більшою адаптивністю виробників.
  • За оцінками Мінекономіки, покращується ситуація в багатьох галузях економіки. У транспортній сфері відбулося поступове відновлення активності за всіма ключовими видами транспорту, окрім авіаперевезень, діяльність яких наразі не здійснюється через воєнні дії. 
  • Також дещо покращилася ситуація у тваринництві, яке поступово адаптується до складних умов функціонування, зокрема у регіонах, що відносно менше постраждали від війни і куди релокувалися фермери з прифронтових територій, суттєво покращились очікування ділової активності сфери торгівлі, яка є чутливою до змін попиту.
  • Спостерігається поступове покращення ситуації і у будівельній сфері. Як зазначають в Мінекономіки, це сталося тому, що на деокупованих територіях активізовуються будівельні роботи, зокрема з відновлення зруйнованих чи пошкоджених житлових, виробничих, а також інфраструктурних обʼєктів. 

Контекст

У 2023 році економіка України зросте лише на 0,3%, свідчить оновлений макропрогноз НБУ, опублікований 26 січня. Також Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25% та анонсував, що триматиме її щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року.

ЄБРР погіршив прогноз зростання економіки України до 1% у 2023 році. 

Мінекономіки розглядає два альтернативні сценарії, пов’язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України з боку РФ. Відповідно до них у 2023 році українська економіка зростатиме, але меншими темпами – від 1% до 1,5%, розповідала в інтервʼю Forbes очільниця Мінекономіки Свириденко.

Інвестиційна компанія Dragon Capital покращила прогноз реального ВВП України на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункти – до -0,5%

Серед ключових факторів, які сприяли прискореному поліпшенню ситуації в енергетиці, в компанії відзначили швидкий ремонт пошкодженого обладнання, зокрема завдяки технічній допомозі іноземних партнерів, відновленню імпорту електроенергії з Європи в середині січня та відносно теплій і сонячній погоді в січні та лютому, яка спричинила ранню повінь і збільшення виробництва сонячної енергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні