Категорія
Новини
Дата

Падіння ВВП у лютому сповільнилося до 26%. У Мінекономіки відзначили покращення ситуації в різних галузях

Падіння ВВП у лютому 2023 року становить 26% (±2%), що є кращим за показник січня – 32% (±2%). Про це свідчать оперативні оцінки Міністерства економіки. У лютому порівняно з січнем дещо покращилася ситуація у промисловому виробництві та в інших галузях, зазначають у міністерстві.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У лютому економічна активність поступово відновлювалась, ураховуючи суттєве зменшення дефіциту електроенергії та скорочення тривалості відключень, зазначила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. 
  • «Загалом економічний фронт тримається – економіка продовжує функціонувати, адаптуватися, відновлюватися», – наголосила Свириденко.
  • Зокрема, у лютому порівняно із січнем поточного року дещо покращилася ситуація у промисловому виробництві завдяки зниженню тиску такого чинника, як дефіцит електроенергії, ураховуючи запуск в роботу дев’яти атомних блоків. 
  • Крім того, як зазначає міністр, у лютому ракетних ударів по об’єктах електроенергетики було менше, ніж у січні поточного року, а їх негативний вплив ще й нівелювався більшою адаптивністю виробників.
  • За оцінками Мінекономіки, покращується ситуація в багатьох галузях економіки. У транспортній сфері відбулося поступове відновлення активності за всіма ключовими видами транспорту, окрім авіаперевезень, діяльність яких наразі не здійснюється через воєнні дії. 
  • Також дещо покращилася ситуація у тваринництві, яке поступово адаптується до складних умов функціонування, зокрема у регіонах, що відносно менше постраждали від війни і куди релокувалися фермери з прифронтових територій, суттєво покращились очікування ділової активності сфери торгівлі, яка є чутливою до змін попиту.
  • Спостерігається поступове покращення ситуації і у будівельній сфері. Як зазначають в Мінекономіки, це сталося тому, що на деокупованих територіях активізовуються будівельні роботи, зокрема з відновлення зруйнованих чи пошкоджених житлових, виробничих, а також інфраструктурних обʼєктів. 

Контекст

У 2023 році економіка України зросте лише на 0,3%, свідчить оновлений макропрогноз НБУ, опублікований 26 січня. Також Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25% та анонсував, що триматиме її щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року.

ЄБРР погіршив прогноз зростання економіки України до 1% у 2023 році. 

Мінекономіки розглядає два альтернативні сценарії, пов’язані з обстрілами енергетичної інфраструктури України з боку РФ. Відповідно до них у 2023 році українська економіка зростатиме, але меншими темпами – від 1% до 1,5%, розповідала в інтервʼю Forbes очільниця Мінекономіки Свириденко.

Інвестиційна компанія Dragon Capital покращила прогноз реального ВВП України на 2023 рік на 4,5 відсоткових пункти – до -0,5%

Серед ключових факторів, які сприяли прискореному поліпшенню ситуації в енергетиці, в компанії відзначили швидкий ремонт пошкодженого обладнання, зокрема завдяки технічній допомозі іноземних партнерів, відновленню імпорту електроенергії з Європи в середині січня та відносно теплій і сонячній погоді в січні та лютому, яка спричинила ранню повінь і збільшення виробництва сонячної енергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні