Категорія
Новини
Дата

Україна у квітні вийшла на довоєнні показники експорту, поставивши рекордні 13 млн т товарів

1 хв читання

У квітні Україна експортувала рекордний обсяг продукції – понад 13 млн т, перевершивши показники лютого 2022 року, повідомило Мінекономіки. У грошовому вимірі експорт минулого місяця сягнув $3,3 млрд, для порівняння у квітні 2023-го він становив $3,06 млрд.

Ключові факти

  • Показник експорту минулого місяця на 1,3 млн т більший, ніж в березні. Також це більше, ніж Україна експортувала в лютому 2022 року, повідомила перший віцепрем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко. 
  • За її словами, на зростання показників експорту вплинуло, зокрема, відкриття альтернативного морського коридору влітку минулого року, який дозволяє Україні експортувати, зокрема, зерно та метал. 
  • Також перспективі реалізації експортного потенціалу України сприяє програма страхування суден UNITY, створена спільно з британським урядом та пулом страхових компаній. 
  • Позитивно вплинуло на експорт розширення пропускної здатності Ліній Солідарності, передусім з Молдовою і Румунією, а також покращення умов транспортування вантажів залізницею до дунайських портів.

Контекст

За даними Мінекономіки, у 2023 року Україна наростила фізичні обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

У січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т вивезено морським транспортом.

У лютому вантажообіг портів Великої Одеси становив 8 млн т, з яких 5,2 млн т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й під час повномасштабного вторгнення.

Близько третини експортних позицій через морський шлях наразі займають продукти української металургії, розповів Forbes топменеджер однієї з великих українських металургійних компаній. «Україна експортує 2,5–3 млн т руди та металу на місяць», – зазначив він.

У березні 2024 року Україна експортувала товарів на суму $3,2 млрд, загальний обсяг експортованої продукції вітчизняного виробництва склав 11,8 млн т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні