Категорія
Новини
Дата

Гетманцев розповів, коли Україна скасує пільгову систему з податком у 2%

Березневу норму, що дозволяє компаніям з оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування зі ставкою 2% від обороту, ймовірно скасують з 1 липня 2023 року. Про це в коментарі Forbes розповів голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Відповідний законопроєкт має подати до парламенту Мінфін, вірогідно, це відбудеться вже наступного року, зазначив Гетманцев. «Система вже відіграла свою роль і була ефективною, але рішення приймалося тимчасово, коли ми передбачали, що війна буде нетривалою», – каже нардеп. 
  • Скасування пільгового оподаткування вже погодили на рівні Міністерства фінансів та Міжнародного валютного фонду, додав він. «Я погоджуюся з Мінфіном та МВФ що в країні не можуть одночасно існувати податок з обороту і податок на додану вартість», – зазначив голова фінансового комітету.
  • За його даними, зараз на спрощеній системі працює понад 300 000 фізичних та юридичних осіб. За близько 8 місяців дії пільгового оподаткування бюджет недоотримав 7 млрд грн, уточнив нардеп. 

Контекст 

Парламент 15 березня ухвалив закон №7137-д, який ввів 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Зокрема, дозволив компаніям з оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%) вони сплачуватимуть 2% з доходу.

На спрощену систему оподаткування перейшов практично весь гральний бізнес, який у такий спосіб значно зменшив відрахування до бюджету. До переходу ці компанії сплачували в середньому 200 000 грн податків на день, після – до 23 000 грн. 

Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували. 21 червня Верховна Рада повернула мита та податки на імпорт і розмитнення автомобілів. У вересні уряд повернув акциз на пальне. До «норми» повернулися й перевірки бізнесу з боку податкової.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні