Категорія
Новини
Дата

Власник українського Сенс Банку заявив про вихід із російських активів

2 хв читання

Люксембурзький холдинг ABH Holdings – власник Сенс Банку, російських Альфа-Банку та «Альфа Страхування» – виходить із російських активів. Про це йдеться в заяві компанії з посиланням на члена Ради директорів АВН Holdings Ендрю Бакстера. 

Ключові факти

  • Бакстер підтвердив, що ABH Holdings виходить з бізнесу в Росії як банківського, так і страхового. «Зараз узгоджуємо з європейськими регуляторами угоду з продажу російського банку та підхід до інших угод: продаж, редоміциляція (переїзд компанії з однієї юрисдикції до іншої) або реструктуризація з виділенням бізнесу». 
  • Він наголосив, що відповідно до європейського законодавства акціонери холдингу, які перебувають під санкціями ЄС, жодним чином не беруть участі у роботі холдингу і активів, що йому належать, а також не можуть розпоряджатися своїми частками володіння в ньому, адже вони заморожені.
  • Сьогодні займатися одночасно бізнесом у Росії та на Заході, в тому числі в Україні, абсолютно неможливо, сказав Бакстер.
  • Він також прокоментував розслідування проєкту «Схеми», яке виявило, що російська «Альфа Страхування» страхує підрозділи Росгвардії, яка воює проти України. За словами Бакстера, всі договори ОСАЦВ, про які йдеться у статті, укладені до лютого 2022 року. Крім того, за його словами, відповідно до російських законів ці договори не діють на території, де ведуться бойові дії. 
  • «На жаль, складається враження, що інформація, яка періодично зʼявляється в українській пресі, спотворюється для пошуку приводу для експропріації активів», – йдеться в заяві.

Контекст

Раніше проєкт «Схеми» повідомив, що російська компанія «Альфа Страхування», співвласником якої через консорціум «Альфа-груп» є підсанкційний олігарх Михайло Фрідман, надає Росгвардії послуги зі страхування службового транспорту. 

«Альфа Страхування» – одна з найбільших приватних російських страхових груп. Компанія входить до фінансово-промислового консорціуму «Альфа-групп». Власником російського «Альфа Страхування» через кіпрський офшор є люксембурзька компанія ABH Holdings S.A., акціонером якої є Михайло Фрідман та його бізнес-партнер Андрій Косогов.

Фрідман став одним із перших російських олігархів, який потрапив до санкційного списку ЄС наприкінці лютого 2022-го. В обґрунтуванні сказано: олігарх має міцні зв’язки з адміністрацією Путіна, збудував бізнес за рахунок наближеності до влади. Фрідман із цим не згодний та намагається позбутися санкцій.

У березні цього року стало відомо, що російські акціонери «Альфа-груп» Фрідман і Авен готові позбутися своїх 45% непрямого володіння в Альфа-Банку в обмін на зняття санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні