Категорія
Новини
Дата

Власник українського Сенс Банку заявив про вихід із російських активів

Люксембурзький холдинг ABH Holdings – власник Сенс Банку, російських Альфа-Банку та «Альфа Страхування» – виходить із російських активів. Про це йдеться в заяві компанії з посиланням на члена Ради директорів АВН Holdings Ендрю Бакстера. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Бакстер підтвердив, що ABH Holdings виходить з бізнесу в Росії як банківського, так і страхового. «Зараз узгоджуємо з європейськими регуляторами угоду з продажу російського банку та підхід до інших угод: продаж, редоміциляція (переїзд компанії з однієї юрисдикції до іншої) або реструктуризація з виділенням бізнесу». 
  • Він наголосив, що відповідно до європейського законодавства акціонери холдингу, які перебувають під санкціями ЄС, жодним чином не беруть участі у роботі холдингу і активів, що йому належать, а також не можуть розпоряджатися своїми частками володіння в ньому, адже вони заморожені.
  • Сьогодні займатися одночасно бізнесом у Росії та на Заході, в тому числі в Україні, абсолютно неможливо, сказав Бакстер.
  • Він також прокоментував розслідування проєкту «Схеми», яке виявило, що російська «Альфа Страхування» страхує підрозділи Росгвардії, яка воює проти України. За словами Бакстера, всі договори ОСАЦВ, про які йдеться у статті, укладені до лютого 2022 року. Крім того, за його словами, відповідно до російських законів ці договори не діють на території, де ведуться бойові дії. 
  • «На жаль, складається враження, що інформація, яка періодично зʼявляється в українській пресі, спотворюється для пошуку приводу для експропріації активів», – йдеться в заяві.

Контекст

Раніше проєкт «Схеми» повідомив, що російська компанія «Альфа Страхування», співвласником якої через консорціум «Альфа-груп» є підсанкційний олігарх Михайло Фрідман, надає Росгвардії послуги зі страхування службового транспорту. 

«Альфа Страхування» – одна з найбільших приватних російських страхових груп. Компанія входить до фінансово-промислового консорціуму «Альфа-групп». Власником російського «Альфа Страхування» через кіпрський офшор є люксембурзька компанія ABH Holdings S.A., акціонером якої є Михайло Фрідман та його бізнес-партнер Андрій Косогов.

Фрідман став одним із перших російських олігархів, який потрапив до санкційного списку ЄС наприкінці лютого 2022-го. В обґрунтуванні сказано: олігарх має міцні зв’язки з адміністрацією Путіна, збудував бізнес за рахунок наближеності до влади. Фрідман із цим не згодний та намагається позбутися санкцій.

У березні цього року стало відомо, що російські акціонери «Альфа-груп» Фрідман і Авен готові позбутися своїх 45% непрямого володіння в Альфа-Банку в обмін на зняття санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні