Категорія
Новини
Дата

Втрати України через руйнування інфраструктури зросли за тиждень на $3,1 млрд – проєкт «Росія заплатить»

1 хв читання

За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на $3,1 млрд. Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури на 26 квітня (на основі публічних джерел) досягла майже $88 млрд, або 2,6 трлн грн, свідчать результати проєкту «Росія заплатить».

Ключові факти

  • Загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати, коливаються від $564 млрд до $600 млрд, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE.   
  • За 62 дні війни РФ проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 23 574 км доріг, 32 млн кв. м житлового фонду. За останній тиждень зросла кількість пошкоджених або зруйнованих об’єктів і тепер становить 535 дитячих садочків, 866 закладів середньої, передвищої та вищої освіти, 231 медзаклад, 173 заводи та підприємства. 
  • Серед областей, де найбільше пошкоджено та зруйновано закладів освіти: Донецька, Луганська та Харківська області. Внаслідок війни в Донецькій області зруйновано та пошкоджено понад 30% навчальних закладів, у Луганській – понад 23%, у Харківській – майже 19%. У столиці таких понад 5%.
  • Найбільші втрати в загальній сумі прямих задокументованих збитків інфраструктури становлять витрати житлового фонду та активів підприємств. 40% від загальної кількості пошкоджених, зруйнованих чи захоплених житлових будинків та підприємств припадає на Донецьку область, 23% сконцентровані у Харківській області, 12% – у Чернігівській області та 8% – у Київській. 
Втрати України через руйнування інфраструктури зросли за тиждень на $3,1 млрд – проєкт «Росія заплатить» /Фото 1

Контекст

За попередній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження інфраструктури зросли на $4,45 млрд. Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури на 18 квітня складала $84,8 млрд.

Група Світового банку оцінює фізичні збитки будівлям та інфраструктурі України, завданих військовою агресією РФ, приблизно в $60 млрд. 

Представники G7 схвалили відкриття багатостороннього донорського рахунку МВФ для України та заяву ЄС про створення Трастового фонду солідарності з Україною, а також підтримують пакет підтримки для України від групи Світового банку та «пакет стійкості» від ЄБРР.

На післявоєнне відновлення України знадобиться щонайменше $600 млрд, заявляв премʼєрміністр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні