За девʼять місяців на оборону витрачено 1,3 трлн грн, або майже 60% всього бюджету – Мінфін /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

За девʼять місяців на оборону витрачено 1,3 трлн грн, або майже 60% всього бюджету – Мінфін

Getty Images

За перші девʼять місяців року видатки на сектор безпеки і оборони становили 1,25 трлн грн, або 59,3% видатків загального фонду держбюджету, повідомляє Міністерство фінансів. Зокрема, сектор залишається абсолютним пріоритетом та найбільшою статтею видатків держбюджету.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

Кошти були спрямовані на наступні статті витрат:

  • грошове забезпечення для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських;
  • придбання військової/спеціальної техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту, пально-мастильних матеріалів, продуктів харчування;
  • медичне забезпечення;
  • інші види витрат для забезпечення діяльності відповідних органів і формувань.

У вересні видатки на оборону становили 141,9 млрд грн.

  • Зазначається, що видатки сектору безпеки та оборони уряд фінансує виключно за рахунок власних податкових надходжень, а також військових облігацій.

Контекст

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд. Загалом військові витрати у світі за минулий рік зросли на 3,7%, до рекордних $2,24 трлн, пише «Радіо Свобода» з посиланням на дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). За оцінками SIPRI, військові витрати Росії зросли на 9,2%, до $86,4 млрд, що еквівалентно 4,1% ВВП країни. 

У першому півріччі 2023-го на забезпечення Збройних сил України витрачено 47,7% видатків загального фонду державного бюджету. Це більше, ніж за підсумками минулого року, коли такі видатки сягнули 45,1%, повідомляв голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

Нещодавно Рада внесла зміни до державного бюджету на 2023 рік, які, зокрема, передбачають збільшення видатків на понад 300 млрд грн для потреб оборони, повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні