Категорія
Новини
Дата

«За кілька днів». Мінцифри анонсувало запуск е-резидентства

2 хв читання

Міністерство цифрової трансформації за кілька днів запустить проєкт «Е-резидент», що дає змогу іноземцям відкривати рахунки і вести бізнес в Україні, повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише «Інтерфакс-Україна».

Завдяки програмі електронного резидентства іноземці зможуть зареєструвати та вести бізнес, а також сплачувати податки в Україні.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • «За кілька днів запустимо електронне резидентство, як в Естонії, але з кращими умовами. Виходимо на ще один рівень конкуренції з країнами, на ІТ-арені будемо презентувати», – сказав він.
  • За словами Федорова, «Е-резидент» є окремою екосистемою, яка дає змогу підприємцям із різних країн відкривати власну справу онлайн в Україні, а також платити податки.
  • Держава також працює над організацією пілотного проєкту зі статичного інтернету та розвитку 5G в Україні.

Контекст

У 2021 році віцепремʼєр з інновацій Михайло Федоров заявив, що Україна впроваджуватиме е-резидентство. Він повідомляв, що за 6,5 років існування е-резидентство принесло Естонії €63 млн надходжень до бюджету, з яких €17,5 млн – лише у 2020-му. 

У довоєнному 2021-му Федоров зазначав, що Мінцифри запустило лендинг проєкту, де зареєструвалося близько 1300 іноземців, зацікавлених в електронному резидентстві. Очікувалося 3000 резидентів до кінця 2022 року та близько $1,5 млн податкових надходжень до бюджету. 

6 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про е-резидентство. e-резидентство – це можливість для підприємців з інших країн вести бізнес в Україні та за кордоном як українська фізособа-підприємець, використовувати онлайн-сервіси та можливості держави. Однак важливо розуміти, що е-резидентство – це не громадянство. З ним не можна отримати дозвіл на тимчасове або постійне проживання. 

Передбачалося, що на початку е-резидентами зможуть стати IT-фахівці – програмісти, розробники ігор та іншого програмного забезпечення, адміністратори мереж й інші. Поступово сфери діяльності мають розширитися – бізнес зможуть вести інші представники креативної економіки.

Стати е-резидентом можна буде після подання заявки на порталі е-резидентства, який зараз розробляється. Заявку перевірять у СБУ та МВС. Також обовʼязковою для е-резидентства є верифікація особи у консульстві. Після всіх перевірок іноземець отримує ІПН, електронний підпис та статус е-резидента. З цього моменту іноземець зможе скористатись усіма необхідними онлайн-інструментами для ведення бізнесу. 

Для е-резидентів передбачається оподаткування, аналогічне податкам для ФОП третьої групи (5% в рамках ліміту для цієї групи та 15% – від його перевищення), а податковим резидентом для е-резидентів буде банк. Список країн або громадян, яким дозволено стати е-резидентами, визначає уряд.

У 2023 році Мінцифри відкоригувало список країн, підприємці яких стануть першими е-резидентами в Україні: до нього увійшли Словенія, Індія, Пакистан і Таїланд і планувало запустити е-резидентсво в першому кварталі 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд