Категорія
Новини
Дата

Заробітчани за пів року перерахували в Україну майже $6,5 млрд. Які очікування на кінець року

За I півріччя заробітчани перерахували в Україну $6,46 млрд. Це на 6,2% менше, ніж роком раніше, повідомляє проєкт «Ціна держави» з посиланням на дані НБУ. Експерти вважають, що в другій половині року перекази зростатимуть швидшими темпами. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обсяг переказів суттєво просів за перші чотири місяці цього року. Фіксувалось падіння переказів офіційними каналами. Водночас рівень переказів через неформальні канали залишався сталим.
  • Проте вже в червні обсяг приватних переказів сягнув $1,23 млрд. Це на 1,2% більше, ніж було в червні 2021 року.
  • У поточному році загальна річна сума переказів складе приблизно $13–14 млрд, очікують економісти проєкту «Ціна держави». Прогноз НБУ наразі досить консервативний – $12,6 млрд.
  • Швидке зростання чисельності вимушених мігрантів за кордоном призвело до значних обсягів відпливу валюти. Проте перекази від трудових мігрантів в Україну залишаються стабільними й забезпечують надходження валюти в Україну, зазначають експерти.
  • Економісти наголошують, що надходжень від заробітчан, як і загального обсягу міжнародної допомоги недостатньо для компенсації відпливу валюти з країни.
  • Суттєвого приросту переказів, як у 2021 році, наразі очікувати не варто, бо є тенденції прискорення інфляції в країнах, де перебувають мігранти, а також спостерігається загальне охолодження економік цих країн, кажуть економісти.

Контекст

За даними НБУ, у 2021 році обсяг грошових переказів в Україну збільшився на 25,4% до $15,026 млрд, порівнюючи з попереднім роком. У 2020 році обсяг грошових переказів зріс на 1,7% до рекордних $12,1 млрд.

21 квітня Нацбанк запровадив низку обмежень на транскордонні операції громадян. Фізособи можуть здійснювати операції quasi cash, використовуючи лише власну іноземну валюту, в межах ліміту 100 000 грн на місяць.

У травні НБУ уточнив валютні обмеження, щоб мінімізувати непродуктивний відплив капіталу з країни. Зокрема, вони стосуються міжнародних переказів та розрахунків за кордоном. Зміни набули чинності з 10 травня.

21 липня НБУ не лише суттєво підвищив офіційний курс долара, а й посилив ряд обмежень на операції з гривневими картками за кордоном. Основна мета – зменшити темпи спалювання валютних резервів, що відбувається через операції власників українських карток у гривні в інших країнах. Насамперед нові ліміти направлені проти спекулянтів та «карткових туристів». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні