Категорія
Новини
Дата

Зеленський про майбутні вибори: «Я готовий… Але чи визнаєте ви [Захід] їх легітимними»

Президент України Володимир Зеленський під час публічного інтервʼю на форумі Ялтинська Європейська Стратегія (YES) 2023 назвав головні проблеми, які заважають провести президентські та парламентські вибори наступного року: питання безпеки, гроші й неможливість забезпечити волевиявлення військових і громадян на тимчасово окупованих територіях.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Зеленського, питання безпеки – одна з головних проблем. Президент озвучив наступні питання: як забезпечити безпеку на дільницях? Як привезти тисячі міжнародних спостерігачів і доставити їх у прифронтову зону? Чи погодяться вони на це? 
  • Також він звернув увагу на проблему голосування українців за кордоном. За його словами, наявної інфраструктури – посольств і консульств – не вистачить для того, щоб проголосували мільйони українців, які виїхали з України. Чи готові ці країни надати додаткову інфраструктуру для голосування. Якщо ні, то треба буде голосувати онлайн або «писати листи».
  • Президент наголосив, що ще одна проблема – як забезпечити голосування військових, які на лінії фронту. 
  • Крім того, Зеленський акцентував на питанні фінансування. «Чому ми витрачаємо гроші на вибори, а не на зброю?» – поставив риторичне питання Зеленський.
  • За його словами, зі всіма переліченими проблемами «можна жити, можна щось придумати». Але головним, на його думку, питанням є неможливість забезпечити волевиявлення людей на тимчасово-окупованих територіях. «Як люди, які сьогодні не тут, обиратимуть, як вони житимуть тут?» – заявив президент.
  • «Я не за і не проти [виборів], я готовий до виборів», – наголосив Зеленський. На його думку, завдання – не просто провести вибори, а провести їх так, щоб цивілізований світ визнав їхню легітимність.
  • Він також додав, що якщо цей парламент голосуватиме за законопроєкти, які потрібні для руху України в ЄС, то це додатковий аргумент подумати про доцільність виборів під час війни. «[Вступ] в ЄС – пріоритет проти виборів», – додав Зеленський.

Контекст

Наступні президентські та парламентські вибори в Україні мали б відбутися 2024 року, але під час воєнного стану вибори не проводяться.

Раніше президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс наполягав на необхідності проведення Україною парламентських і президентських виборів навіть за умови воєнного стану. Він вважає, що українська влада повинна придумати, як відповісти на цей виклик. Водночас представники України запевнили Раду Європи, що країна готується до проведення президентських і парламентських виборів у 2024 році, розраховуючи на перемогу у війні до того часу.

Наприкінці серпня сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем заявив, що наступного року в Україні мають відбутися вибори – навіть попри російське вторгнення.

«Я хочу, щоб у цій країні відбулися вільні та чесні вибори, навіть під час нападу на неї», – заявив він.

Ялтинська Європейська Стратегія (YES) – форум, де обговорюється європейське майбутнє України в глобальному контексті. Організатором виступає Фонд Віктора Пінчука. У 2023-му форум проводився вже в 19-й раз, цього року місцем проведення був Києв.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні