Категорія
Свій бізнес
Дата

Відрізняйся або зникни. Як побудувати одну з найбільших шкіл англійської мови, спираючись на постійні інновації. Історія компанії Green Forest Family

Засновник групи компаній Green Forest Family Руслан Ниник /з особистого архіву

Засновник групи компаній Green Forest Family Руслан Ниник Фото з особистого архіву

Руслан Ниник разом із партнерами розвиває бізнес з навчання англійській мові вже 23 роки. Він зробив ставку на розробку власних підручників та розвиток онлайн-освіти. Це допомогло виділитися серед конкурентів, пережити пандемію і зростати навіть у війну. Які складові успіху бізнесу Green Forest Family, що увійшов у список Forbes Next 250

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Щороку вивчати англійську мову у Green Forest Family приходять 35 000–40 000 учнів, серед яких молоді спеціалісти, діти, державні викладачі й менеджери корпорацій, розповідає співзасновник Руслан Ниник. До групи компаній входять п’ять брендів шкіл англійської мови та маркетплейс онлайн-курсів.  

У перший місяць повномасштабної війни кількість студентів впала з 7000 до 350, а вже в серпні 2022 року Green Forest Family мала 5000 студентів, і ця цифра зростає, ділиться підприємець. 

Дохід Green Forest Family за минулий рік становив 150 млн грн, за даними компанії, а 2023-й проходить навіть краще, ніж довоєнний 2021-й. Засновник Green Forest Family Руслан Ниник стверджує, що його група входить у трійку лідерів серед шкіл англійської мови на ринку, який він грубо оцінює у 8–10 млрд грн.  

Ядро бізнесу Green Forest Family – власний навчально-методичний центр. Підприємець вчасно розгледів перспективу онлайн-навчання і почав вкладатися у створення цифрових підручників. На горизонті – нова революція, пов’язана з використанням у навчанні штучного інтелекту. 

Які бренди входять у Green Forest Family

  • Green Forest школа групових навчань для молодих спеціалістів
  • Green Country школа англійської для дітей
  • Yappi Corporate школа бізнес-англійської для корпоративних замовників
  • Yappi Business школа бізнес-англійської для індивідуальних клієнтів
  • Project 12 онлайн-школа англійської у форматі «лоукост» для студентів
  • booyya – маркетплейс онлайн-курсів з вивчення англійської

Невдоволений ринком

«У 2000 році ми мали 18 студентів, які платили 179 грн щомісячно», – пригадує старт бізнесу Ниник. 23 роки тому він витратив гроші, подаровані на весілля, на відкриття школи англійської. На початку нульових школи англійської займалися усім поспіль: підготовкою до екзаменів, індивідуальними та груповими заняттями. Натомість Ниник одразу вирішив, що його бізнес буде відрізнятися. 

«Підприємець – це людина, яка чимось невдоволена і намагається це виправити», – каже він. Невдоволеність Ниника стосувалася домінування на ринку британських підручників. Йому не подобалася їхня вихолощеність, що в них розбираються відірвані від реального життя теми. На думку засновника, підручники мають бути з актуальним для учня контентом, оскільки це підвищує особисту мотивацію до навчання. «Пошук лексики, яка потрібна саме зараз, залучає емоції і підвищує мотивацію вивчати мову», – вважає він.  

Саме тому Ниник вирішив вкладатися у розробку власних підручників. Для цього довелося створити свій навчально-методичний відділ й інвестувати у продакшн. Зараз навчальні матеріали для всіх напрямів Green Forest Family робить власний відеоцентр з командою сценаристів, режисерів, акторів, монтажерів, які створюють відео та аудіо, інфографіку. Близько 15% викладачів компанії пройшли навчання безпосередньо у Green Forest Family. «Практика показує, що це найкращі наші викладачі», – розповідає Ниник. 

Власний навчально-методичний відділ дозволив отримати перевагу і на корпоративному ринку. З 2007 року компанія вийшла на ринок бізнес-англійської в В2В-сегменті під брендом Yappi Corporate. Школа розробляє спеціалізовані курси під запит замовників на вузькопрофільні теми з юриспруденції, маркетингу, біології тощо. Англійську в Yappi Corporate вивчали менеджери компаній ОККО, МХП, monobank, благодійного фонду «Таблеточки». Фахівчиня з навчання «Галнафтогаз» Ольга Калник зазначає гнучкість в адаптації програм під потреби компанії.

«Ми отримуємо позитивні відгуки від студентів, їм подобаються різноманітність і доступність подачі матеріалу, викладачі школи використовують інтерактивні ігри, презентації, відеоматеріали, приділяють увагу розмовним практикам у цікавих форматах», – розповідає Анастасія Філімонова, фахівчиня програми «Підтримка та безперервний професійний розвиток медичного персоналу» у благодійному фонді «Таблеточки».

Yappi Corporate керує Віталій Васільєв, який прийшов разом із дружиною викладати, а згодом отримав від Ниника пропозицію стати співвласником. Частку у бізнесі також мають Надія Дячук, яка керує навчальним відділом, та Наталя Лотоцька-Гевко, яка очолює школи для дітей Green Country. Ниник розповідає, що рішення поділитися часткою допомогло йогу бізнесу зрости більше, ніж якби повний контроль залишався у нього. «Я визнаю, що є люди, набагато сильніші за мене в методології, в менеджменті. І такі люди рано чи пізно захочуть мати певний контроль і право реалізовувати свої ідеї. Краще робити це разом», – пояснює свою логіку підприємець.

Наталя Лотоцька-Гевко з колегами

Керівниця школи англійської для дітей Green Country Наталя Лотоцька-Гевко з колегами

Майбутнє ринку освіти

Спочатку паперові й електронні підручники Green Forest Family дублювалися, потім в електронні почали додавати актуальні теми для дискусій. Зараз у школах групи повний paperless. «У сучасній концепції освіти паперовому підручнику немає місця», – переконаний підприємець.

Рішення про інвестиції в цифрові підручники врятувало компанію від скорочення під час пандемії 2020 року. З початком карантину школи Green Forest Family перевели всі групи на онлайн-навчання за одну ніч, оскільки мали технологію для онлайн-навчання ще за два роки до того.

Онлайн-підручники – готовий продукт, чому б не спробувати його продати ринку онлайн? Так з’явився маркетплейс онлайн-курсів англійської мови booyya. І так компанія вийшла на ринок самоосвіти. Зараз, за словами Ниника, на booyya щомісяця купують близько 500 курсів. 

Найближчим часом технологія штучного інтелекту змінить увесь ринок освіти, переконаний бізнесмен. На його думку, ШІ змінить вигляд онлайн-підручників та платформ для навчання і дасть змогу підбирати під кожну людину навчальні матеріали, змінювати формат контенту залежно від особистих результатів навчання. Майбутнє ШІ – в максимальній індивідуалізації навчального процесу. 

Ниник намагається і тут бути в тренді і вже почав вкладати кошти в інтеграцію штучного інтелекту із CRM-системою. Контент-менеджери Green Forest Family використовують ChatGPT для розробки навчальних матеріалів. Наступний крок – розробка індивідуальної програми навчання для кожного студента залежно від його особистих здібностей і прогресу. Ниник також планує використовувати штучний інтелект для навчання нових співробітників компанії.  

Напередодні війни у Green Forest Family було близько 30 офлайн-філій, проте зараз майже всі вони закриті, розповідає підприємець. Засновник не бачить майбутнього свого бізнесу в офлайні. Цифровий світ набагато ширший. «Наша мета – англійська для українців в усьому світі», – розповідає бізнесмен.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні