Категорія
Новини
Дата

Золото стабілізується в ціні на тлі можливого подальшого підвищення ставок

2 хв читання

Ціни на золото стабілізувалися напередодні оприлюднення даних щодо інфляції у США, а також після того, як центральні банки США та Європи повідомили про подальше підвищення ставок, пише Bloomberg.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Дорогоцінні метали здебільшого коливалися між $1700 і $1720 за унцію у вересні після кількох місяців зниження і закрилися у пʼятницю з першим тижневим зростанням за чотири роки. 
  • Спотове золото торгувалося з невеликими змінами на рівні $1714,88 за унцію вранці у Лондоні. 
  • Срібло виросло в ціні, а платина та паладій впали.
  • Спотовий індекс долара, за даними Bloomberg, не змінився після першого тижневого падіння за чотири дні. 
  • Економісти прогнозують, що серпневий показник інфляції сповільниться другий місяць поспіль до 8,1%. 
  • Проте офіційні особи центрального банку США минулого тижня, схоже, вказали на ще одне масштабне підвищення ставок на 75 базисних пунктів у вересні. 
  • За його словами, підтримці з боку слабкішого долара та невизначеності, повʼязаної з побоюваннями Китаю з приводу коронавірусу та енергетичною кризою в Європі, протистоїть глобальне посилення грошово-кредитної політики, відтік коштів з ETF та побоювання щодо споживчого попиту в Китаї.
  • Європейський центральний банк підняв ставки на 75 базисних пунктів минулого тижня і готовий зробити те саме, коли збереться у жовтні, повідомили джерела

Контекст

8 вересня Європейський центральний банк підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 базисних пунктів – до 1,25%. Ставки за депозитами та маржинальними кредитами підвищено з нуля до 0,75%, а також з 0,75% до 1,5%, відповідно.

Рішення про підвищення ставок у ЄЦБ пояснили боротьбою з інфляцією, яка у серпні досягла досягла 9,1%. Це більш ніж у чотири рази перевищує цільовий показник регулятора у 2%.

Востаннє ЄЦБ підвищував ключові ставки у липні. Тоді вони зросли одразу на 50 базисних пунктів, вперше з 2011 року. 

У серпні глава Федеральної резервної системи (ФРС) Джером Павелл дав зрозуміти, що процентні ставки залишатимуться на високому рівні протягом більш тривалого часу, щоб знизити стрімке зростання інфляції, після цього долар підскочив до 20-річного максимуму.

Павелл заявив на конференції центральних банків, що ФРС підніме ставки настільки високо, наскільки це необхідно для обмеження зростання, і буде тримати їх на цьому рівні «на деякий час», щоб знизити інфляцію, яка більш ніж втричі перевищує намічені ФРС 2%.

Вартість золота впала до місячного мінімуму 31 серпня на тлі заяв представників Федеральної резервної системи про наміри Центрального банку проводити жорстку грошово-кредитну політику.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд