Категорія
Новини
Дата

Золотовалютні резерви України досягли рекордного рівня за часи незалежності – майже $42 млрд

За підсумками липня міжнародні резерви України знову зросли і досягли рекордного рівня за часи незалежності – $41,7 млрд. За липень вони збільшились на $2,7 млрд. Про це повідомила пресслужба Національного банку. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • За підсумками червня резерви становили $39 млрд. Упродовж липня вони «продовжували зростати завдяки стійким і ритмічним надходженням від міжнародних партнерів». Ці надходження перевищили чистий продаж валюти Нацбанком ($1,9 млрд) та боргові виплати країни в іноземній валюті ($395 млн). 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,6 місяця майбутнього імпорту, зазначили в НБУ. 

Які валютні надходження були в липні 

  • $1,657 млрд – макрофінансова допомога від ЄС; 
  • $1,5 млрд – пільговий кредит під гарантії уряду Японії; 
  • $1,3 млрд – грантові кошти через трастовий фонд Світового банку, з них $1,25 млрд – від Сполучених Штатів; 
  • $227,3 млн – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики. 

Контекст 

Основним джерелом фінансування дефіциту державного бюджету в умовах війни для України стала міжнародна допомога партнерів. Так, станом на 4 серпня Україна отримала $28 млрд упродовж 2023 року, повідомляв Мінфін. 

Ці кошти надходять в іноземній валюті і поповнюють міжнародні резерви України. З них НБУ покриває різницю між попитом і пропозицією на валютному ринку. Також валюта використовується для погашення і обслуговування боргів в іноземній валюті. 

Вже тривалий час надходження до резервів перевищують витрати з них, у зв’язку з чим рівень міжнародних резервів невпинно зростає. У липневому макропрогнозі НБУ очікує $38,3 млрд на кінець року. Тобто зараз резерви вже вище прогнозованого рівня.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні