Категорія
Новини
Дата

Зростання кількості робочих місць у світі скоротиться удвічі внаслідок війни в Україні та інфляції – прогноз МОП

Зростання зайнятості у світі різко сповільниться до 1% цього року порівняно з 2% у 2022 році через економічні наслідки війни в Україні, високу інфляцію та посилення грошово-кредитної політики, повідомляє Міжнародна організація праці (МОП), пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кількість безробітних у світі зросте на 3 млн до 208 млн у 2023 році, а реальна заробітна плата буде зʼїдена інфляцією, йдеться в доповіді МОП про глобальні тенденції.
  • Нестача нових робочих місць вдарить по країнах у той час, як багато з них ще відновлюються після економічного шоку, викликаного глобальною пандемією, а коронавірус знову вирує в Китаї.
  • «Уповільнення глобального зростання зайнятості означає, що ми не очікуємо, що втрати, завдані під час кризи COVID-19, будуть відновлені до 2025 року», – сказав директор Дослідницького департаменту МОП та координатор його нещодавно опублікованого звіту Річард Саманс.
  • У МОП заявили, що найближчими роками прогрес у скороченні кількості неформальних робочих місць у світі, ймовірно, буде втрачений. Глобальний прогноз зайнятості нижчий за попередню оцінку МОП про зростання на 1,5% до 2023 року.
  • «Цьогорічний спад означає, що багатьом працівникам доведеться погодитися на низькоякісну роботу, часто з дуже низькою оплатою праці, – кажуть у МОП. – Крім того, оскільки ціни зростають швидше, ніж номінальні трудові доходи, криза вартості життя ризикує призвести до бідності більшої кількості людей».
  • Ситуація може ще більше погіршитись, якщо світова економіка сповільниться, додала МОП.

Контекст

Повномасштабне вторгнення РФ 24 лютого 2022 року спричинило найбільшу кризу на ринку праці України. До війни роботодавці розміщували на Work.ua щомісяця понад 100 000 вакансій. Вже у березні кількість пропозицій роботи впала в 15 разів.

В Україні ринок праці увійшов у 2023 рік, відновившись на половину від довоєнного рівня, заявляють аналітики порталу з пошуку роботи Work.ua. На кінець року найбільшу динаміку відновлення показали прифронтові регіони. У грудні 2022 року кількість пропозицій роботи становила 53 179 вакансій. Попри очікуване зниження активності бізнесу в зимовий період, обстріли та блекаути, ринок праці показав кращий результат, ніж у грудні позаминулого року. У 2022-му сезонне зниження кількості вакансій порівняно з листопадом становило -3%, у 2021-му було -4%.

Середня зарплата по Україні весь 2022 рік трималася на рівні 15 000 грн. При цьому найбільшу зарплату пропонували в Київській області – 17 500 грн та дистанційно – 22 500 грн. Проте у 2023 році роботодавці закладають підвищення зарплат від 8% до 30% залежно від сфери бізнесу. Зростання зарплат залежатиме від воєнної та економічної ситуації в країні.

Світовий банк знизив свої прогнози зростання для більшості країн та регіонів і попередив, що нові несприятливі потрясіння можуть призвести до рецесії світової економіки. Світовий валовий внутрішній продукт, імовірно, збільшиться на 1,7% цього року, що приблизно вдвічі менше, ніж прогнозувалося у червні. Це буде третій найгірший результат за останні три десятиліття, зокрема після скорочень 2009 та 2020 років.

Дані британського Центру економічних та бізнес-досліджень свідчать про те, що світ зіткнеться з рецесією у 2023 році, вища вартість запозичень, спрямованих на боротьбу з інфляцією, призведе до скорочення економіки низки країн.

Світова економіка вперше перевищила $100 трлн у 2022 році, але в 2023-му зростання зупиниться, оскільки політики продовжують боротьбу з підвищенням цін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні