Категорія
Світ
Дата

Історична медаль у гімнастиці, другий шанс у бігу з бар’єрами. Підсумки чергового дня Олімпіади у Парижі для України

3 хв читання

Історична медаль у гімнастиці, другий шанс у бігу з бар’єрами. Підсумки чергового дня Олімпіади у Парижі для України /колаж Анастасія Левицька

колаж Анастасія Левицька

Україна сьогодні знову з медаллю Олімпійських ігор-2024 у Парижі завдяки гімнасту Іллі Ковтуну. Павло Коростильов у фіналі зі стрільби не зміг здобути нагороду. На прохання Forbes спортивний журналіст і військовослужбовець Юрій Онищенко підбиває підсумки чергового дня Олімпіади

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Перша медаль у спортивній гімнастиці

Ілля Ковтун приніс Україні срібну медаль у змаганнях на паралельних брусах. Наш гімнаст виступав першим у фіналі й одразу набрав дуже високий результат у 15,500 балів із шаленим коефіцієнтом складності 7,0. Перевершити його зміг тільки олімпійський чемпіон із Китаю.

У Парижі Ковтун до цього був п’ятим у команді й двічі – четвертим за крок від нагороди – у вільних вправах і багатоборстві. Для нього це друга Олімпіада в кар’єрі та перша олімпійська нагорода.

Ця медаль стала історичною для української гімнастики: наші спортсмени жодного разу не вигравали саме срібло у цьому виді. Але загалом паралельні бруси – найуспішніша дисципліна на Олімпіадах для українців. Медаль Ковтуна вже п’ята в історії для нашої країни.

Ще один українець Олег Верняєв допустив прикре падіння в середині свого виступу й у результаті фінішував на останній восьмій позиції.

Ілля Ковтун, Олімпіада, Париж-2024 /Getty Images

Ілля Ковтун під час виконання вправ на брусах, що принесло йому срібло Олімпіади в Парижі Фото Getty Images

Кульова стрільба

Павло Коростильов посів п’яте місце у фіналі стрільби з малокаліберного пістолета на дистанції 25 м. Для Коростильова це третя Олімпіада. Його найкращий результат – четверте місце у Токіо-2020 у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м.

26-річний Коростильов – чемпіон світу 2022 року у стрільбі зі стандартного пістолета і чемпіон Європейських ігор у міксті.

Лише одного разу Україна мала олімпійську нагороду у швидкострільній стрільбі – у Пекіні-2008 Олександр Петрів здобув золото.

Легка атлетика 

Ганна Рижикова у втішному забігу на 400 м з бар’єрами повторила свій найкращий результат сезону – 54,95 с, та посівши друге місце, пробилася до півфіналу.

Вікторія Ткачук у втішному забігу стала сьомою і не кваліфікувалася до півфіналу. Вона пробігла на 1,3 с повільніше, ніж вчора у попередньому раунді.

Олександр Погорілко у втішних забігах у бігу на 400 м став третім із результатом 45,59 с. До півфіналу вийшли переможці кожного забігу та наступні топ-2 спортсмени з найкращим часом. У Парижі Погорілко також брав участь у змішаній естафеті 4х400 м, де наша команда не кваліфікувалася до півфіналу.

Для Погорілка це друга Олімпіада у карʼєрі. У Токіо-2020 він узяв участь в естафеті 4х400 м. Тоді Україна теж вибула після першого раунду.

Ганна Рижикова, Олімпіада, Париж-2024 /Getty Images

Ганна Рижикова під час олімпійського забігу в Парижі Фото Getty Images

Вільна боротьба

Тетяна Сова-Ріжко у категорії до 68 кг у першій сутичці в 1/8 фіналу поступилася суперниці з Індії. Українка вела в рахунку 4:1, але в підсумку пропустила три атаки і програла 4:6.

Для неї це був дебютний виступ на Олімпіаді.

Веслувальний слалом

Вікторія Ус не змогла пройти до півфіналу у дисципліні каяк-крос. У чвертьфінальному заїзді вона стала третьою, тоді як далі проходили тільки дві спортсменки.

У Парижі Вікторія Ус також посіла 11-те місце в змаганнях на каное-одиночці й не потрапила до фіналу на байдарках. Для неї це третя Олімпіада в кар’єрі.

Стрибки у воду

Софія Лискун у попередньому раунді стрибків з 10-метрової платформи набрала 253,10 бала та стала 25-ю. Українка не вийшла до півфіналу, їй необхідно було увійти до топ-18.

Лискун разом із Ксенією Байло стали сьомими у фіналі Олімпіади-2024 у синхронних стрибках з 10-метрової вишки – це найкращий результат в історії України.

Де українці змагатимуться на Олімпіаді 6 серпня

6 серпня українські спортсмени не братимуть участі у медальних фіналах.

Але змагання у веслуванні починає двократна призерка попередньої Олімпіади Людмила Лузан, а також двоє українців змагатимуться у скелелазінні. Ця дисципліна вперше представлена на Олімпійських іграх.

Розклад змагань українців на 6 серпня:

10:30 Веслування на каное, спринт 500 м, четвірки. Попередні заїзди – Олег Кухарик, Ігор Трунов, Дмитро Даниленко, Іван Семикін

11:00 Спортивне скелелазіння. Болдеринг та трудність – Євгенія Казбекова

12:00 Веслування на каное, спринт 500 м, двійки. Попередні заїзди – Людмила Лузан/Анастасія Рибачок

12:00 Вільна боротьба, категорія 50 кг, 1/8 фіналу. Оксана Лівач

12:30 Веслування на каное, спринт 500 м, двійки. Попередні заїзди – Олег Кухарик/Ігор Трунов

14:00 Спортивне скелелазіння. Швидкість – Ярослав Ткач

21:07 Легка атлетика. Біг 400 м з бар’єрами, півфінал – Ганна Рижикова

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд