Категорія
Світ
Дата

$61 млрд на боротьбу з Росією. Навздогін Палаті представників Сенат переважною більшістю голосів схвалив довгострокову допомогу Україні. Як це вдалося? Розбір Politico

Чак Шумер Майк Джонсон допомога Україні /Getty Images

Лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер (ліворуч) та спікер Палати представників США Майк Джонсон. Фото Getty Images

Після тривалих місяців кулуарних перипетій Конгрес США (і Палата представників, і Сенат) врешті проголосував закон про міжнародну підтримку, хоч і не в його оригінальному варіанті. А президент США Джо Байден одразу ж його підписав, як і обіцяв. Як пройшло голосування у Сенаті, від якого залежало постачання військової допомоги Україні, розповідає Politico. Forbes переказує головне з матеріалу

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Поки українці спали в ніч на середу, Сенат США проголосував за пакет допомоги Ізраїлю, Україні та Тайваню на $95,3 млрд і відправив його на підпис президенту Джо Байдену. Цікаво те, що остаточна версія законопроєкту містить додаткові статті, яких не було у першій, проголосованій у лютому Сенатом

Йдеться про вимогу до материнської компанії TikTok або продати мегапопулярну соцмережу, або очікувати заборони в США. А також ухвалено заходи, що дозволяють продати активи російських олігархів.

Хоч закон отримав широку двопартійну підтримку, пише Politico, політичні наслідки ще наздоженуть Капітолій. Документ став перемогою для демократів та орієнтованих на оборону республіканців, які розуміли необхідність підтримувати Україну. Але залишається потужна група консерваторів, що незадоволена керівництвом партії, яке дало зелене світло закону.

Охочим висловитися з приводу закону обмежили виступ до години на кожного. Але таких виявилося не надто багато, адже цей тиждень для парламентарів мав бути вихідним і багато з них вже готувалися їхати додому. 

Республіканцям-ізоляціоністам було геть не до смаку, що їхні однопартійці більше підтримали цю версію закону, ніж лютневу. Тоді голосування закінчилося з результатом 70 – 29, а сьогодні – 79 – 18. 

Понад два місяці проголосований у Сенаті законопроєкт про міжнародну підтримку «висів» у Палаті представників, адже спікер Майк Джонсон відмовлявся виносити його на голосування. Зрештою, він представив власну версію документа, розділивши допомогу союзникам на окремі пакети. За кожен з них голосували окремо. Далі підтримані частини зібрали разом і віддали на голосування Сенату.

«Ситуація з підтримки допомоги Україні змінилася, коли стало зрозуміло, якщо США не допоможе, Росія може за рік бути вже на кордоні Польщі», – пояснив лідер більшості в Сенаті Чак Шумер.

Лідер Сенатської меншості Мітч Макконнелл, республіканець, який продовжував виступати за грошову підтримку України та Ізраїлю попри опір однопартійців, визнав, що заручитися підтримкою його колег по партії було важко, але зусилля були того варті.

«За тривалий час роботи у Капітолії у мене було кілька великих моментів. Та я не пригадаю більш значний момент, ніж цей, за рівнем важливості для нашої країни і нашого місця у світі», – сказав Макконнелл Politico.

Перед голосуванням у Сенаті були побоювання, що через допомогу Ізраїлю деякі демократи не захочуть підтримувати законопроєкт, адже їх все більше непокоїть гуманітарна криза в Секторі Гази

Цього разу обійшлося, але війна в Україні триває, а Ізраїль теж, схоже, не планує закінчувати боротися з палестинцями. Тому рано чи пізно постане питання нового пакету підтримки союзників, а його долю важко передбачити сьогодні. 

Сенатор-республіканець Марквейн Муллін, який підтримав законопроєкт, припустив, що це проблема вже наступного року, а тоді градус напруги спаде і справи йтимуть трохи легше.

Наступного року не буде виборів, а «коли люди не намагаються врятуватися», проблем виникає менше, сказав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні