Категорія
Світ
Дата

«Шість кульгавих качок та Джорджа Мелоні». Чому цьогорічний саміт G7 більше схожий на останню вечерю, ніж на демонстрацію сили Заходу? Розбір Politico

2 хв читання

Саміт G7 /Getty Images

Шарль Мішель, Олаф Шольц, Джастін Трюдо, Емманюель Макрон, Джорджа Мелоні, Джо Байден, Фуміо Кісіда, Ріші Сунак та Урсула фон дер Ляєн у перший день 50-го саміту G7. 13 червня 2024 року, Італія. Фото Getty Images

Цьогорічний саміт «Великої сімки» припав на складний і буремний час як для лідерів країн-учасниць групи, так і для світу в цілому. Лише премʼєрка Італії Джорджа Мелоні, країна якої приймала 50-й саміт G7, почувається впевнено і може похвалитися міцними політичними позиціями вдома і на міжнародній арені. Politico називає цей зʼїзд радше останньою вечерею, аніж демонстрацією потужності Заходу. Forbes переказує головне з матеріалу.

Третій рік війни в Україні, посилення впливу праворадикальних політичних сил в Європі та загострення конфлікту на Середньому Сході. Саме зараз демократичному світу як ніколи потрібне потужне лідерство «Великої сімки». 

Але нам про нього залишається лише мріяти, вважає Politico. Цьогорічний саміт семи високорозвинених країн світу, ймовірно, зібрав найслабших лідерів, які були у групи за останні роки. Їм не до міжнародних проблем, коли треба думати про вибори чи внутрішні кризи, коли в них от-от вихоплять владу з рук або коли політична карʼєра розчарувала.

Видання розкладає проблеми лідерів «сімки» по поличках:

  1. Президент Франції Емманюель Макрон та премʼєр Великої Британії Ріші Сунак на порозі виборів, що стали їхньою відчайдушною спробою повернути баланс сил на свій бік.
  2. Приниження канцлера Німеччини Олафа Шольца результатами виборів у Європарламент, на яких його партія зайняла третє місце, серйозно похитнуло крісло під ним.
  3. Джастін Трюдо, який вже майже девʼять років обіймає посаду премʼєра Канади, відкрито говорить про те, щоб піти з цієї «божевільної» роботи.
  4. У премʼєра Японії Фуміо Кісіди найнижчий особистий рейтинг популярності, а в країні цьогоріч заплановані вибори.
  5. Сина президента США Джо Байдена – Гантера – визнали винним у незаконному володінні зброєю менш ніж за два тижні до перших важливих президентських дебатів із Дональдом Трампом; у Байдена серйозні шанси на поразку.

«Окрім Мелоні, всі лідери G7 достатньо слабкі. Трюдо, вірогідно, не виграє наступні вибори. У Байдена попереду складні президентські перегони. Шольц та Макрон ослаблені. Сунак – «ходячий мрець», та й у Кісіди не все добре вдома», – цитує Politico Іво Далаара, посла США в НАТО за президентства Барака Обами.

Але занепокоєння роллю «Великої сімки» – це не новий тренд: частка цих семи країн у світовому ВВП поступово зменшується, зазначає NYT.

«Попри проблеми у світі, в офісі Трюдо вважають, що «Велика сімка» працює «надзвичайно ефективно, – сказав один канадський чиновник. – Не думаю, що група от-от розпадеться».

Джорджа Мелоні, Джо Байден G7 /Getty Images

Прем’єрка Італії Джорджа Мелоні вітає президента США Джо Байдена під час церемонії привітання в перший день 50-го саміту G7 в Італії, 13 червня 2024 року. Фото Getty Images

Момент Мелоні

Перемога партії Мелоні на виборах у Європарламент в Італії показала міцну позицію премʼєрки Джорджі Мелоні в країні. Завдяки цьому вона отримала можливість впливу на рішення про те, хто отримає ключові посади в ЄС. Включно з переобранням Урсули фон дер Ляєн президенткою Єврокомісії. Тому тут вона в кращих умовах, ніж її партнери по G7. 

Мелоні використає саміт «сімки», щоб просунути інтереси Італії, розповіли виданню італійські чиновники анонімно. 

Стратегічні інтереси Італії включають Африку, міграцію та Середземноморʼя. Уряд Мелоні хоче залучити інвестиції в африканську інфраструктуру, щоб зменшити привабливість масової міграції з континенту в Європу.

На думку експертів, саме виборчий успіх Мелоні дасть їй можливість заручитися підтримкою для її проєктів.

Але Politico зазначає, що Мелоні не очолює супердержаву, а керує лише девʼятою економікою в світі, тому її можливості обмежені.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні