розмінування /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Невидимі вбивці. Армія РФ заміновує окуповані території все складнішими для виявлення мінами. Як Україна та світ готуються їх знешкоджувати? Розбір WIRED

Сапер знешкоджує протитанкову міну під час розмінування в Харківській області, жовтень 2023 року. Фото Getty Images

Навіть якщо війна в Україні закінчиться завтра, українці ще не один рік відчуватимуть наслідки повномасштабного вторгнення РФ. Одним із найбільших каменів спотикання на шляху до відновлення України буде високий рівень замінування українських земель, зокрема орних. Видання WIRED вивчало заходи, ініціативи та технології, спрямовані на знешкодження мін, які вже забрали життя не однієї сотні цивільних українців. Forbes переказує головне з матеріалу

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

WIRED розпочав статтю з історії про українського фермера Олександра Кривцова. Той самотужки зробив аматорську розмінувальну машину, щоб очистити свої поля від мін після восьмимісячної окупації армією РФ Харківської області. Українець вдався до настільки ризикованого вчинку, бо держава не справляється з тим рівнем замінування, який залишає ворог. 

Історію Кривцова WIRED називає прикладом неймовірної винахідливості українського народу, який робить все можливе і неможливе, щоб захиститися від набагато сильнішого ворога. Але також вона демонструє глибину проблеми в Україні з розмінуванням.

Гуманітарна криза й економічні наслідки

Статистика щодо замінування територій України та її наслідків вражає:

  • У 2014-2021 роках наземні міни вбили 312 українців, повідомляє ООН.
  • З лютого 2022-го Україна звітувала про принаймні 269 жертв серед цивільних, включно з 14 дітьми, з тих же причин на підконтрольних Києву територіях.
  • На окупованих українських територіях повідомлялося про принаймні ще сотню вбитих.
  • Наземна і водна територія України, яка наразі замінована, становить близько 175 000 кв. км.

WIRED пише, що розмінування ускладнюється не лише масштабами замінування, а й появою нових різновидів мін, які складніше виявляти. З тим, як працюють старі протипіхотні та протитанкові міни, нинішні спеціалісти більш-менш знайомі та знають, як їх знешкоджувати. 

Але армія РФ, приміром, почала широко застосовувати PTKM-1R, протитанкову міну, яка вибухає лише за наявності певного рівня сейсмічних коливань. Або просунутішу версію PFM-1. Яскрава на вигляд міна складається переважно з пластику та рідкої вибухової речовини, що ускладнює її виявлення традиційними металодетекторами. І це на додачу до нерозірваних снарядів, саморобних вибухових пристроїв і пасток.

Машина для розмінування. /Getty Images

Машина для розмінування. Фото Getty Images

Наприкінці 2023 року український уряд представив «Національну стратегію з розмінування», яка стала першим державним планом з очищення України від мінного забруднення. Київ сподівається повністю оцінити рівень замінування України до 2029-го, згідно з документом. До 2033 року Україна спробує розмінувати 80% раніше окупованих земель. Запланованої дати повного розмінування України в документі не зазначено.

Для досягнення встановлених цілей потрібно буде значно більше спеціалістів, технологій і обладнання, ніж існує наразі. У 2021-му Україна сертифікувала лише чотири оператори з розмінування, які мають право займатися пошуком і знешкодженням мін. Від початку повномасштабного вторгнення їхня кількість зросла до 23. Але цього замало, визнає уряд України. Проблема в тому, що гуманітарні розмінувальні ініціативи розриваються між значною кількістю зон конфліктів у світі, а послуги приватних компаній часто надто дороговартісні.

Український уряд не схвалює дії таких «чорних саперів», як вищезгаданий фермер Кривцов, бо це небезпечно. Але чиновники розуміють, що послуги аматорів будуть популярними, а самоучки процвітатимуть, якщо розмінування з боку держави затягуватиметься.

Стратегія українського уряду закликає розвивати розмінувальні потужності в країні, але для цього потрібні інвестиції. Загальна вартість виявлення і знешкодження всіх мін в Україні обійдеться у майже $38 млрд, рахував Світовий банк на початку 2023 року. Київ вважає, що сума виявиться більшою.

Виклик для військових

Колишній Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у колонці для The Economist однією з головних причин провалу літнього контрнаступу України називає брак ресурсів для швидкого розмінування замінованих окупантами земель. За даними аналітиків, укріплення армії РФ включають 15-20 км мінних полів.

Попри те, що українські військові саперні команди (які діють окремо від цивільних) вже знайшли та знешкодили понад 280 000 мін (понад 2200 на тиждень), працюють вони за умов тотальної нестачі обладнання. В ЗСУ діють 262 окремі розмінувальні команди, а їм доступні лише шість розмінувальних машин.

Крім того, зазначає Залужний, російські війська прицільно слідкують за своїми мінними полями з дронів і накривають вогнем українських саперів за першої спроби почати розмінування. 

Навіть якщо українським військовим вдається очистити частину територій, у Росії є потужності для дуже швидкого повторного дистанційного замінування. Наприклад, російська система «Земледелие» може створювати мінні поля на відстані від 5 до 15 км. Вона може розкидати 50 мін за виїзд. 

Український сапер знешкоджує міну. /Getty Images

Український сапер знешкоджує міну. Фото Getty Images

Технології

Наразі в Україні недостатньо пропрацьовано запровадження інноваційних технологій у сферу розмінування: дронів, супутникових зображень, штучного інтелекту, зібрання даних і системи їхнього аналізу.

Але проблема з технологічним поступом у цій індустрії існує не лише в Україні, зазначає Федеріка Меццані. Дослідниця, яка з 2019-го вивчає, як нові технології можуть удосконалити виявлення мін, каже, що це питання просто не в пріоритеті. 

По світу в землі перебуває близько 110 млн активних мін, переважно в бідних і розірваних війною країнах. Тепер, коли ця проблема зачепила серце Європи, їй приділять більше уваги, сподівається Меццані.

Разом із колегами з Римського університету Ла Сапієнца, вона успішно провела серію експериментів із застосуванням дронів, які за допомогою георадарів сканували ділянки землі. Алгоритми виявляли в ґрунті обʼєкти навіть із невеликою кількістю металу. Втім таких ініціатив вкрай мало для масштабів замінування у світі й Україні зокрема.

Восени на Першій Міжнародній донорській конференції з гуманітарного розмінування України у Загребі, Мінекономіки України розповідало про прототип програми, яка використовує штучний інтелект для оптимізації розмінування територій в Україні. Її розробив американський гігант оборонки Palantir.

Багатосторонні підходи виявлення мін стають все більшою необхідністю, зазначає WIRED. Раніше металодетектори та термосканери знаходили міни, виявляючи в них метал. Це був золотий стандарт індустрії. Але нині його недостатньо. Деякі сучасні міни оснащують електромагнітними щитами, які захищають їх від виявлення георадарами, інші ж практично не містять металу. 

«Навіть якби всі технології світу передали Україні, цього було б недостатньо», – каже заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, який займається питанням розмінування і який сам втратив ногу через міну, коли брав участь в обороні України.

розмінування /Getty Images

Зведений загін піротехніків розміновує деокуповану територію Харківської області, жовтень 2023 року. Фото Getty Images

Нагода

Україна не обмежується пошуком шляхів для закупівлі достатньої кількості засобів і технологій для розмінування. Країна розробляє план того, щоб стати світовим лідером у знешкодженні мін

Дослідниця Меццані каже, що тут питання не у браку технологічних рішень, а радше у бажанні займатися цим. «Такі дослідження не приносять доходу», – пояснює Меццані.

Близько 70 країн по всьому світу мають проблеми з мінами, повідомляє ООН, вони вбивають або калічать тисячі людей щороку. Але більшість цих держав розташовані у Південній півкулі. Можливо, війна в Україні стане тим самим поштовхом до масштабнішого розвитку технологій і вмінь у сфері розмінування.

За словами Безкаравайного, його департамент отримав достатньо пропозицій від компаній, які хваляться своїм професіоналізмом у знешкодженні вибухонебезпечних предметів. Але багато з них не виконали обіцяного або виявилися шахраями.

Українська платформа розвитку військових технологій Brave1 визначає розмінування як один із пріоритетних напрямів поступу технологічної сфери країни. Наразі до неї приєдналися 30 відповідних проєктів, від автономних машин для розмінування до просунутих систем виявлення.

На думку видання, якщо український уряд зможе стимулювати створення внутрішньої розмінувальної індустрії, це прискорить економічне відновлення, допоможе іншим замінованим країнам і, можливо, навіть наблизить перемогу України у війні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні