Категорія
Новини
Дата

Швеція направить в Україну військову допомогу на $419 млн, у пакеті будуть бойові машини піхоти, NLAW і системи Archer

Уряд Швеції оголосив про новий пакет військової допомоги Україні, який включатиме бойові машини піхоти та артилерійську систему Archer, пише Reuters. Пакет вартістю 4,3 млрд шведських крон ($419 млн) також включатиме легку переносну протитанкову зброю NLAW, обладнання для розмінування та штурмові гвинтівки.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами премʼєр-міністра Ульфа Крістерссона, Україна зараз бореться за свободу всієї Європи. «Перемога України в цій війні має неймовірно важливе значення», – заявив він на пресконференції.
  • Швеція відправить близько 50 своїх гусеничних та броньованих бойових машин піхоти Type 90, вони можуть використовуватися для перевезення до восьми піхотинців та оснащені 40-міліметровою автоматичною гарматою.
  • Уряд не уточнив, скільки систем Archer він поставить. Швеція має 48 систем Archer – самохідних гаубиць виробництва Bofors BAE, які встановлюють на транспортні засоби. Україна давно виявляє інтерес до того, щоб додати їх до свого арсеналу.
  • Напередодні надання пакету, представленого в четвер, Швеція оголосила про військову допомогу Україні на суму близько 5 млрд шведських крон, а також про кілька партій гуманітарних вантажів.

Контекст

Сполучені Штати завершують роботу над величезним пакетом військової допомоги для України на загальну суму близько $2,5 млрд. Пакет включатиме більше броньованих бойових машин Bradley у поєднанні зі Strykers, до списку також включені машини з протимінним захистом від засідок, відомі як MRAP.

Україна отримає дві сотні одиниць бронетехніки від Великої Британії, про це під час перебування в Торонто заявив британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі. Також країна передасть бойовий танк Challenger 2.

Найближчим часом Латвія направить в Україну нові партії військової підтримки – зенітно-ракетні комплекси Stinger, вертольоти, кулемети з боєприпасами та безпілотники. 

Україна отримає від Канади 200 бронетранспортерів. БТР є частиною військової допомоги на $400 млн, про яку оголосили в листопаді минулого року.

Водночас Німеччина не надає Україні танки, каже, що умовою для цього є передача американських танків Abrams. 18 січня депутати Європарламенту закликали канцлера Німеччини Шольца поставити Україні бойові танки Leopard 2. Завтра керівники оборонних відомств приблизно з 50 країн і НАТО зберуться на німецькій авіабазі Рамштайн, щоб обговорити, як забезпечити Київ додатковою зброєю. Очікується, що основну увагу буде приділено тому, чи Німеччина відправить свої бойові танки до України, чи хоча б схвалить їх передачу третіми країнами.

На Українському сніданку в Давосі президент України Володимир Зеленський розкритикував заяву Шольца щодо умов надання німецьких танків Україні. 19 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони України Олексій Резніков в офіційній заяві запросили в країн-партнерів постачання танків Leopard 2. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні