Категорія
Новини
Дата

Швеція направить в Україну військову допомогу на $419 млн, у пакеті будуть бойові машини піхоти, NLAW і системи Archer

2 хв читання

Уряд Швеції оголосив про новий пакет військової допомоги Україні, який включатиме бойові машини піхоти та артилерійську систему Archer, пише Reuters. Пакет вартістю 4,3 млрд шведських крон ($419 млн) також включатиме легку переносну протитанкову зброю NLAW, обладнання для розмінування та штурмові гвинтівки.

Ключові факти

  • За словами премʼєр-міністра Ульфа Крістерссона, Україна зараз бореться за свободу всієї Європи. «Перемога України в цій війні має неймовірно важливе значення», – заявив він на пресконференції.
  • Швеція відправить близько 50 своїх гусеничних та броньованих бойових машин піхоти Type 90, вони можуть використовуватися для перевезення до восьми піхотинців та оснащені 40-міліметровою автоматичною гарматою.
  • Уряд не уточнив, скільки систем Archer він поставить. Швеція має 48 систем Archer – самохідних гаубиць виробництва Bofors BAE, які встановлюють на транспортні засоби. Україна давно виявляє інтерес до того, щоб додати їх до свого арсеналу.
  • Напередодні надання пакету, представленого в четвер, Швеція оголосила про військову допомогу Україні на суму близько 5 млрд шведських крон, а також про кілька партій гуманітарних вантажів.

Контекст

Сполучені Штати завершують роботу над величезним пакетом військової допомоги для України на загальну суму близько $2,5 млрд. Пакет включатиме більше броньованих бойових машин Bradley у поєднанні зі Strykers, до списку також включені машини з протимінним захистом від засідок, відомі як MRAP.

Україна отримає дві сотні одиниць бронетехніки від Великої Британії, про це під час перебування в Торонто заявив британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі. Також країна передасть бойовий танк Challenger 2.

Найближчим часом Латвія направить в Україну нові партії військової підтримки – зенітно-ракетні комплекси Stinger, вертольоти, кулемети з боєприпасами та безпілотники. 

Україна отримає від Канади 200 бронетранспортерів. БТР є частиною військової допомоги на $400 млн, про яку оголосили в листопаді минулого року.

Водночас Німеччина не надає Україні танки, каже, що умовою для цього є передача американських танків Abrams. 18 січня депутати Європарламенту закликали канцлера Німеччини Шольца поставити Україні бойові танки Leopard 2. Завтра керівники оборонних відомств приблизно з 50 країн і НАТО зберуться на німецькій авіабазі Рамштайн, щоб обговорити, як забезпечити Київ додатковою зброєю. Очікується, що основну увагу буде приділено тому, чи Німеччина відправить свої бойові танки до України, чи хоча б схвалить їх передачу третіми країнами.

На Українському сніданку в Давосі президент України Володимир Зеленський розкритикував заяву Шольца щодо умов надання німецьких танків Україні. 19 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони України Олексій Резніков в офіційній заяві запросили в країн-партнерів постачання танків Leopard 2. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні