Категорія
Новини
Дата

США нададуть Україні старіші танки Abrams, щоб прискорити постачання – АР

Пентагон хоче прискорити постачання танків Abrams до України і вирішив відправити відремонтовану старішу модель, яка може бути готова швидше, пише Associated Press. Рішення ухвалили, щоб доставити 70-тонні бойові машини до зони бойових дій за вісім-десять місяців.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Початковий план полягав у тому, щоб відправити Україні 31 новий M1A2 Abrams, на виробництво та відправку яких міг піти рік чи два. 
  • Але офіційні особи заявили, що було ухвалено рішення відправити більш стару версію M1A1, яку можна взяти з армійських запасів, і українським силам буде легше навчитися їх використовувати та обслуговувати.
  • У січні адміністрація президента США Джо Байдена оголосила, що відправить танки в Україну після того, як протягом кількох місяців наполягала на тому, що вони надто складні в обслуговуванні та ремонті. Це рішення було частиною ширшого політичного маневру, який дав Німеччині можливість оголосити, що вона відправить свої танки Leopard 2 в Україну та дозволить Польщі й іншим союзникам зробити те саме.
  • Наразі незрозуміло, коли США почнуть навчати українські сили використанню, обслуговуванню та ремонту танків. 
  • Водночас CNN пише, що системи протиракетної оборони Patriot також будуть розгорнуті в Україні швидше, ніж спочатку планувалося, і група з 65 українських бійців завершить навчання роботі з ними вже найближчими днями, заявили представники міністерства оборони США.

Контекст

Коаліція країн, які передають Україні танки Leopard, продовжує розширюватися, наразі девʼять країн зобовʼязалися поставити понад 150 таких танківповідомив голова Пентагону Ллойд Остін під час 10-ї зустрічі у форматі «Рамштайн». Остін зауважив, що за останні три місяці члени контактної групи продемонстрували «відмінне лідерство у нарощуванні сил і коштів, необхідних Україні для захисту суверенітету та створення імпульсу на полі бою».

У підсумку чергової зустрічі контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн» сторони домовилися про тренування українських військових, посилення ППО і постачання боєприпасівповідомив міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, засідання «вселяє оптимізм».

Міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що в межах надання Україні необхідного для відсічі російської агресії озброєння Швеція заявила про намір поставити 10 танків Leopard, Норвегія – дві системи NASAMS, Нідерланди та Словенія продовжують гарантувати постачання необхідного озброєння, реагуючи на безпосередні потреби українців, 

Politico повідомляє, що американські військові терміново перекидають техніку на поле бою та швидкими темпами тренують українські сили напередодні великого наступу, що очікується до травня. Вашингтон турбує виснаження українських запасів боєприпасів і засобів ППО.

США виділяють Україні черговий пакет військової допомоги на загальну суму $350 млн. Про це йдеться в заяві державного секретаря Ентоні Блінкена. Новий пакет військової допомоги включає додаткові боєприпаси для реактивних систем залпового вогню HIMARS та гаубиць, а також боєприпаси для бойових машин піхоти Bradley, ракети HARM, протитанкову зброю, річкові катери та інше обладнання. Від початку повномасштабної війни допомога США Україні у сфері безпеки, економіки, гуманітарної та соціальної підтримки сягнула близько $50 млрд, повідомила міністерка фінансів Джанет Єллен.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні