Категорія
Компанії
Дата

Чорний день для гаманця. Скільки українці витратили у «чорну пʼятницю» і що купували – п'ять висновків

Чорна п'ятниця /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Олександрою Карасьовою

Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Олександрою Карасьовою

За рік список покупок українців у «чорну пʼятницю» змінився. Якщо раніше це були енергозбережувальна техніка, то тепер – товари, якими можна порадувати себе та близьких. Лідери – традиційні для довоєнного часу смартфони, телевізори, одяг і взуття, товари для дому й саду. Чим іще відзначилася «чорна пʼятниця»? Forbes зібрав найцікавіше про головний розпродаж року.

Цьогорічну «чорну пʼятницю» українські торговельні мережі провели без блекауту. «Порівняно з розпродажем 2022 року, українці зробили на 46% більше покупок і витратили на них на 35% більше грошей. «Чорна пʼятниця» знову стала актуальною для українського e-commerce», – зазначають у пресслужбі маркетингової компанії «Admitad Україна». 

Чим запамʼятається «чорна пʼятниця – 2023»? 

Техніка, але вже не енергозбережувальна

Найпопулярнішою категорією другий рік поспіль залишається «Техніка і електроніка». Але якщо торік лідерами продажів були повербанки, генератори та ліхтарики, то тепер на перше місце, залежно від торговельної мережі, вийшли смартфони і телевізори. 

У топ-5 найпопулярніших товарів «Фокстроту» – смартфони, ігрові приставки та ноутбуки, каже CEO компанії Олексій Зозуля. «Однак найбільший приріст показали продажі телевізорів – на 250% до попереднього тижня», – додає він. 

Більше ніж удвічі зросли продажі телевізорів, ноутбуків та товарів для геймінгу в «Алло» у порівнянні зі звичайним тижнем листопада. «Водночас попит на повербанки, генератори та зарядні станції зменшився у шість разів», – говорить керівник відділу аналітики омніканального роздробу компанії Сергій Чорний.

У Rozetka найдорожчим замовленням у період «чорної пʼятниці» минулого року був дизельний генератор за 682 000 грн. «Цьогоріч найдорожче замовлення було на суму 322 000 грн і складалося з кількох товарів: телевізора, вебкамери, ноутбука і чотирьох IPhone 15», – розповідає Forbes директор з маркетингу Rozetka Євген Образок. 

На категорію «Техніка і електроніка» припало до 27% від усіх замовлень до «чорної пʼятниці». Наприклад, клієнти ПриватБанку витратили на смартфони та компʼютери 281 млн грн, кажуть в «Admitad Україна».

Українці більше почали купувати товарів «для себе»

Слідом за технікою найпопулярнішими товарами 2023 року у «чорну пʼятницю» стали одяг та взуття (13% усіх продажів), товари для дому та саду (11%), товари для краси та здоровʼя (9%), товари для дому та інструменти (7,8%), наводять дані в «Admitad Україна».

Це позначилося на компаніях, які не продають техніку. «Динаміка продажів у «чорну п’ятницю» зросла на 43,5% до аналогічного періоду 2022 року й до неакційного періоду (10–13 листопада) +115%, розповідає Forbes директорка з маркетингу Intertop Марія Самплавська.

У мережі магазинів EVA у 2022 році найпопулярнішими позиціями були дитячі товари та побутова хімія. Цьогоріч – парфумерія і категорія «Догляд за обличчям». 

Продавці заробили більше і онлайн, і офлайн

Найбільший український онлайн-ритейлер країни Rozetka продав на 10% більше товарів цієї «чорної пʼятниці», ніж двома попередніми роками. «Відбувається поступове відновлення структури попиту до довоєнного рівня. Виняток – категорія товарів для дітей», – розповідає директор з маркетингу компанії Євген Образок. 

«Стрибок кількості замовлень у 2023 році порівняно зі звичайним періодом без розпродажів перевищив навіть наші оптимістичні прогнози – кількість покупок підскочила на 70%, а витрати українців – на 106%», – зазначили в «Admitad Україна». Але в жовтні там помітили спад купівельної активності.

Найпопулярніші товари на Rozetka у «чорну пʼятницю – 2023».

Найпопулярніші товари на Rozetka у «чорну пʼятницю – 2023».

В EVA продажі цьогорічної «чорної пʼятниці» становили близько 10% від річного виторгу інтернет-магазину, каже Олена Аннєнко. 

Товарообіг «Фокстроту» під час періоду знижок зріс на 65% у грошовому вимірі і 45% у кількісному порівняно з 2022 роком та додав 290% до попереднього тижня, ділиться Зозуля. «У грошовому вимірі продажі «чорної пʼятниці – 2023» повертаються до рівня 2021 року», – зазначає Чорний з «Алло».

Середній чек пішов угору, але лише у гривні

Вартість середньої покупки клієнтів Rozetka, як порівняти з довоєнним, 2021-м, роком, зросла на 13%, каже директор з маркетингу компанії Євген Образок. На третину – у мережі «Алло». За період з 17 по 26 листопада 2023 року середній чек становив 4785 грн. На вихідних, 24–26 листопада, він перевищив 5000 грн, розповідає Чорний. 

В Intertop за підсумками «чорної п’ятниці – 2023» середній чек збільшився на 33% у порівнянні з 2021 роком, зазначила Марія Самплавська.

Але зростання – лише у гривні. «У доларах середній чек замовлень знизився – з $49,7 у 2022 році до $43,9 у 2023-му, підрахували в «Admitad Україна». 

Українці переходять на кешлес, мобайл та онлайн

За тиждень розпродажів через кешлес-мережу ПриватБанку українці зробили 49 млн покупок на 15,3 млрд грн, кажуть у пресслужбі банку. Для порівняння: торік ця сума становила 11,4 млрд грн, повідомляла пресслужба «Привату». 

Таким чином, кількість безготівкових оплат у «чорну п’ятницю» зросла серед клієнтів ПриватБанку на 34,2%, підрахував Forbes. Клієнти monobank 66,4% усіх покупок на «чорну п’ятницю» зробили онлайн. Лише 33,6% з них віддали перевагу фізичним магазинам, поділився даними у своїх соцмережах банк. Більшість із них – покупки частинами. У топ-5 мереж, в яких робили замовлення: DEKA, «Епіцентр К», Rozetka, MOYO і TTT.

Також продовжує швидко розвиватися мобільний канал продажів – частка замовлень зі смартфонів цьогоріч зросла з 40,5% до 52,4%, кажуть у пресслужбі «Admitad Україна».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні