Голова Правління COMINBANK Тетяна Путінцева
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

DOBROKOLO – філософія благодійності по-українськи, родинні цінності команди, розвиток, попри кризу. Як під час війни COMINBANK працює і допомагає

Голова Правління COMINBANK Тетяна Путінцева

Напевно, жоден бізнес не може записати собі 2022 рік в актив, але СOMINBANK належить до тих компаній, які продовжують динамічно зростати, попри російську агресію та спричинену нею економічну кризу.

Станом на грудень 2022-го COMINBANK сплатив 80% рефінансу НБУ, відкрив 15 нових відділень, запустив нові продукти для підприємців, зберіг та примножив команду. Голова Правління COMINBANK Тетяна Путінцева розповіла, як команді вдається залишатися мотивованою, а банку – бути стійким.

Цього місяця COMINBANK виповнюється 29 років. Про що це для вас?

Так, насправді ми банк з історією. 29 років – це дійсно багато, разом із деякими нашим клієнтами ми пройшли довгий шлях, і це був шлях еволюції та розвитку. Така довготривала довіра наших клієнтів і є нашим справжнім надбанням, адже репутація у сучасному світі є найціннішим активом, який вартує більше, ніж банківські метали чи цінні папери. 

Як український бізнес ми переживаємо разом із країною всі наші спільні виклики: економічні кризи, ковід, російську агресію. І це сформувало наші цінності і загартувало характер. Ми маємо справді унікальний досвід, невідомий нашим колегам на Заході – досвід виживання та розвитку у будь-яких умовах. Щиро сподіваюсь, що після нашої перемоги ми отримаємо і досвід стрімкого економічного відновлення. 

У кожному інтерв’ю ви робили наголос на індивідуальному підході до обслуговування. Зараз такий підхід банку лишається незмінним?

Так, наша клієнтоорієнтованість і надалі ґрунтується на персональному підході. Але горизонт відповідальності став значно ширшим, зокрема й тому, що виклики війни ставлять перед нами нові завдання. Важливі переваги корпоративної зрілості – це традиції і мудрість, на це ми спираємось, але в такі часи, як зараз, ставку робимо на гнучкість.  

Сьогодні так багато людей втрачають роботу. Як із цим справляється ваша команда?

Ринок праці сьогодні має різні вектори. З одного боку, ми бачимо масштабні скорочення. Водночас на ринку вже зараз є дефіцит висококваліфікованих спеціалістів, адже ми зіштовхнулися з явищем масштабної міграції нашого населення за кордон. Корпоративні цінності для нас – синонім цінностей сімейних, і саме тому наше завдання – створити максимально безпечні умови праці для тих людей, які вирішили залишитись і працювати в Україні. З 24 лютого нам вдалося не лише зберегти робочі місця, але й примножити їх. За дев’ять місяців у нашому банку не було жодного скорочення, спричиненого саме війною. Можна красиво говорити про важливість персоналу – це лірика. А можна відкрити 15 нових відділень, створити понад 150 нових робочих місць, забезпечити стабільну виплату зарплати, сплатити десятки мільйонів гривень податків – це конкретика. Я пишаюся тим, що банку це вдалося. 

І, звичайно, ми не збираємось зупинятись. Так, до кінця року ми плануємо відкрити ще одне відділення у м. Синельникове Дніпропетровської області.

Станом на 1 грудня 2022 року ми вже достроково сплатили 3,4 млрд грн рефінансу, залученого від НБУ. Тобто банк погасив 80% боргу, а восени увійшли до десятки банків за приростом коштів фізосіб (за даними НБУ). Бачити, що українці нам довіряють, надзвичайно приємно, це означає, що ми на правильному шляху.

Відтак про цифри. Як зараз банк справляється із погашенням заборгованості НБУ за кредитом рефінансування?

Станом на 1 грудня 2022 року ми вже достроково сплатили 3,4 млрд грн рефінансу, залученого від НБУ. Тобто банк погасив 80% боргу. Залишок становить 789 млн грн. Передчасне погашення є нашим досягненням, і воно стало можливим завдяки позитивній динаміці залучення коштів юридичних і фізичних осіб. Восени COMINBANK увійшов до десятки банків за приростом коштів фізосіб (за даними НБУ). Бачити фактичне підтвердження тому, що українці нам довіряють, надзвичайно приємно, це означає, що ми на правильному шляху.

Для погашення рефінансування ми також активно застосовуємо наявний у нас портфель цінних паперів. Завдяки збалансованому по строках погашення портфелю ОВДП та вдалому продажу ОВДП на вторинному ринку нам вдається швидко та з мінімальними витратами для банку повертати рефінансування.

DOBROKOLO – філософія благодійності по-українськи, родинні цінності команди, розвиток, попри кризу. Як під час війни COMINBANK працює і допомагає /Фото 1

Щоденно постає питання про можливі блекаути. Чи готові банки до абсолютної «пітьми»? 

Наразі ми готові до повного знеструмлення тривалістю до 10 діб. Хоча особисто я вірю в те, що керівництво держави, ЗСУ, енергетики зроблять все можливе, щоб захистити енергетичні обʼєкти по всій країні. Зараз наші відділення успішно витримують аварійні та стабілізаційні відключення, більшість з них працює, і основні послуги надаються без перебоїв.

Які саме заходи проти блекауту були вжиті?

Ми забезпечили як роботу банкінгу відділень, так і доступність цифрового банкінгу. У пріоритетних відділеннях ми встановили джерела безперебійного живлення, впровадили додатковий резервний офіс банку за межами столиці, копіювання даних наразі здійснюється на сервери кількох основних дата-центрів на території України та у дата-центрі однієї з європейських країн. Окрім цього, триває робота щодо впровадження віртуального офісу на базі закордонного резервного сервера.  

Восени COMINBANK презентував проєкт DOBROKOLO. Розкажіть, будь ласка, що це? 

З перших днів вторгнення ми активно допомагали ЗСУ і цивільним людям, які опинилися у скруті, і в якийсь момент цей пул добрих справ об’єднався під влучною назвою – DOBROKOLO. Місія цієї ініціативи звучить так: «Добро всім, хто коло тебе». На мою думку, це правильна «парасолька» для сенсів, з якими в COMINBANK твориться благочинність.

Є думка про те, що добро має звучати голосно. Розкажіть, що ви робите?

У пріоритеті безупинна допомога нашій армії. Віднедавна до благодійних справ COMINBANK додалася підтримка військового шпиталю. Наші герої мають одужувати і відчувати турботу, знати про нашу колосальну вдячність. 

Також неймовірно раді дружній колаборації з благодійним фондом «Запорука»: завдяки цьому партнерству близько 300 родин внутрішньо переміщених осіб отримають до нового року продуктові набори. 

На вашу думку, якою буде ця зима?

Абсолютно погоджуюсь з думкою Президента, що ця зима буде найважчою в історії України, тут нема жодних ілюзій. Але й ілюзії ворога, що блекаути та тероризм зможуть нас надломити, розтануть з першим весняним сонцем. Бо кожен прожитий важкий день наближує нас до перемог. І саме ця віра надає нам сил рухатись, попри всі виклики.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні