Ілон Маск стверджує, що його соцмережа рухається у правильному напрямку, але борги та проблеми з доходами продовжують нависати над компанією. /Gettyimages
Категорія
Інновації
Дата

Twitter у «зоні неплатоспроможності». Чи може Маск покращити фінансове здоровʼя своєї компанії. Аналіз WSJ

Ілон Маск стверджує, що його соцмережа рухається у правильному напрямку, але борги та проблеми з доходами продовжують нависати над компанією. Фото Gettyimages

Ілон Маск стверджує, що його соцмережа рухається у правильному напрямку, але борги та проблеми з доходами продовжують нависати над компанією. Wall Street Journal ближче придивився до негараздів Twitter за правління Маска. Forbes резюмує матеріал

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ситуація з фінансами Twitter залишається напруженою через те, що рекламодавці забирають свою рекламу з платформи, а також через високовартісний борг. Через це новий власник і гендиректор компанії вдався до агресивних заходів, таких як звільнення 75% штату соцмережі.

Під час конференції в Morgan Stanley у вівторок Маск сказав, що його компанія має шанс продемонструвати позитивний потік готівки у другому кварталі. «У Twitter величезний потенціал отримати великі доходи», – сказав ексцентричний бізнесмен.

Якщо Маск зможе залучити додатковий капітал, реструктуризувати борг Twitter або отримати захисту від банкрутства, то, на думку аналітиків, у нього буде можливість знайти нові джерела доходу та реалізувати той «величезний потенціал».

«Ситуацію, в якій зараз Twitter, ми називаємо зоною неплатоспроможності: прибутків немає, зате є величезні борги, – пояснює Джош Вайт, колишній економіст у Комісії цінних паперів і бірж США. – Тепер йому треба зосередитися на нових джерелах доходу, щоб покривати боргові виплати й не стати банкрутом».

Twitter потрібно робити щоквартальні виплати відсотків за боргом у $13 млрд, який дав змогу Маску купити компанію. До приходу Маска у Twitter було менше $600 млн чистого боргу. Відсотки за боргом компанії обходяться у $1,5 млрд на рік, а на операційні витрати йде приблизно стільки ж, розповів Маск у вівторок.

За останні кілька місяців на Twitter посипалися судові позови від орендодавців офісів, консультантів і продавців, які стверджують, що компанія не сплачує рахунки.

У пʼятницю WSJ написав, що у звіті інвесторам Twitter повідомив про 40-відсоткове зниження доходу та скоригованого прибутку на 40% у грудні 2022-го порівняно з груднем 2021 року.

Згідно з аналізом відкритих даних Джеффрі Девісом, засновника провайдера даних Enersection LLC, очікується, що в середньому Twitter витрачатиме $453 млн щороку до 2028-го.

Станом на червень кількість вільної готівки після виплати всіх витрат на управління компанією за 12 місяців складає $83 млн. До такого висновку прийшов Девіс після аналізу звіту, який компанія подала у Комісію з цінних паперів.

Навіть до приходу Маска бізнес компанії був у стані стагнації. Річних прибутків не було з 2019-го, а за останні десять років Twitter повідомляв про річні збитки вісім разів.

Twitter і Маск не відреагували на запит прокоментувати цю статтю.

Підвищити доходи та зменшити витрати

Однією зі стратегій підвищення доходів, яку обрав Маск, стала платна підписка на соцмережу Twitter Blue, яка дає змогу редагувати твіти й першими тестувати нові функції мережі. За оцінкою Тревіса Брауна, який слідкує за діяльністю соцмереж, у Twitter Blue налічується приблизно 450 000 підписників.

Після виходу багатьох великих рекламодавців із платформи лідерами з розміщення реклами в Twitter стали відносно нові персонажі: китайський виробник шоломів доповненої реальності Nreal, виробник металевих гаманців The Ridge і литовський застосунок для ментального здоровʼя Sensa Health.

Крім того, платформа у лютому стала більш лояльною до реклами певних канабісових компаній. Не допомагає Twitter і те, що через потенційне сповільнення економіки рекламодавці зменшують кількість реклами.

Скоротити витрати Маск вирішив за рахунок скорочення співробітників, яких тепер залишилося близько 2000 із майже 8000 до приходу Маска.

Якщо взяти середню річну зарплату в Twitter, про яку нещодавно повідомила компанія та яка становить майже $233 000, то скорочення 6000 співробітників зекономить платформі близько $1,4 млрд на рік.

Колаж Анна Наконечна

Маск може продати свої акції Tesla, що ймовірно призведе до чергового зниження цін на акції виробника електромобілів. Частково через Twitter гендиректор Tesla вже робив це у листопаді, отримавши майже $4 млрд. Фото Колаж Анна Наконечна

Шлях виживання

Twitter треба буде найближчим часом продемонструвати, що він стабілізував свою бізнес-модель, перш ніж хтось погодиться інвестувати у компанію.

У синдикату банків, який профінансував Маскову покупку соцмережі, є проблеми із тим, щоб продати борг підприємця стороннім інвесторам.

Команда нового гендиректора Twitter також говорила з інвесторами про продаж нових акцій компанії на $3 млрд, щоб виплатити частину боргу.

Маск може й надалі виплачувати відсотки за боргом Twitter за рахунок особистих статків або знайти інших інвесторів у акціонерний капітал.

Крім того, він може продати свої акції Tesla, що ймовірно призведе до чергового зниження цін на акції виробника електромобілів. Частково через Twitter гендиректор Tesla вже робив це у листопаді, отримавши майже $4 млрд.

У грудні він сказав, що більше не продаватиме акції Tesla впродовж принаймні 18 місяців.

Розібратися з боргами

Маск може піти на угоду з кредиторами, щоб отримати продовження часу на виплати або добро на порушення умов виплат, реструктуризувати борг або внести інші зміни в кредитну угоду.

Гендиректор може викупити частину боргу компанії та потенційно отримати Twitter у повну власність. Таким чином борг буде викреслено з балансового звіту компанії.

Якщо Маску не вдасться отримати поблажки за боргом чи нові капітальні інвестиції, то на горизонті компанії замайоріє банкрутство – через технічний дефолт або неспроможність виконати боргові виплати. Проте аналітики не вважають, що такий сценарій можливий найближчим часом.

У лютому Маск твітнув про те, що останні три місяці були надзвичайно складними через усі ті зусилля, які він доклав до того, щоб «врятувати Twitter від банкрутства».

Подання документів на захист від банкрутства ймовірно «зʼїсть» особисті інвестиції Маска, але дасть йому змогу за раз домовитися з усіма кредиторами та отримати нове боргове фінансування у більших кредиторів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні