Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

«Не супервелика угода, але краще, ніж стагнація». Український стартап Allset став частиною американського ШІ-єдинорога SoundHound. Що пішло не так і яке майбутнє у продукту – інтервʼю

8 хв читання

Allset, Стас Матвієнко та Ганна Поліщук /надано пресслужбою

Засновники Allset: Ганна Поліщук та Стас Матвієнко. Фото надано пресслужбою

Заснований українцями ресторанний стартап Allset на піку мав до 140 людей у команді й оцінку $60 млн. У червні 2024-го його придбав американський розробник голосового ШІ SoundHound. Про те, що залишилося за лаштунками угоди й чому українці програвали конкуренцію Uber Eats й GrubHub, Forbes Ukraine розпитав співзасновника й CEO Стаса Матвієнка

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Allset – сервіс резервації столиків у ресторанах, який у 2015-му запустили в США українці Стас Матвієнко та Ганна Поліщук. Компанія мала всі шанси не пережити пандемію – через карантинні локдауни й закриті заклади виторг просів на понад 60%. Врятували нові функції – онлайн-замовлення й безконтактна видача.

Навесні 2020-го стартап залучив $8,25 млн у раунді B від зіркових інвесторів – ЄБРР, фондів Andreessen Horowitz, Greycroft, SMRK та Inovo Venture Partners. Тоді Allset оцінили у $60 млн. Але з часом він зник із радарів.

У червні 2024-го компанію Матвієнка й Поліщук придбав SoundHound. Це американський розробник голосових ШІ-асистентів, що має партнерства з Perplexity та NVIDIA та ринкову капіталізацію $1,3 млрд. Сторони не розкривають фінансових деталей угоди, втім її складно назвати вигідною для продавців.

«Я вивчав їх з метою інвестування восени минулого року, вже тоді вони були на межі банкрутства», – каже Роман Іванюк, керуючий партнер інвесткомпанії BrightOne Capital, а також екс засновник й керуючий партнер GR Capital, який працював у Concorde Capital. Інвестори, вважає він, понесли суттєві втрати. «Суттєві – це понад 50%», – додає Іванюк.

«За моїми грубими підрахунками, порядок суми угоди не перевищує $35-40 млн», – пише у своєму Telegram-каналі інвестаналітик Horizon Capital Андрій Бродецький. Іванюк менш оптимістичний. Угода могла вартувати менше $10 млн, припускає він. «За великим рахунком, там крім програмного забезпечення та готових контрактів немає чого купувати», – пояснює Іванюк.

Причина скептицизму – Allset проґавив золотий час для запуску власної доставки. А коли пандемія пішла на спад й ресторани знову відкрилися, сервіс почав програвати більш вправним конкурентам. Покупця шукали останній рік, каже Матвієнко, а SoundHound запропонував найцікавіші умови. Тепер фаундери робитимуть для ШІ-єдинорога платформу, що перетворить авто та іншу техніку на ґаджети для голосового шопінгу.

У якому стані Allset дійшов до угоди – у інтерв’ю Матвієнка для Forbes Ukraine.

Інтервʼю скорочено та відредаговано для зрозумілості.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд