Баскетбол – один із найбільш конкурентних видів спорту в США. Імовірність потрапити до NBA – 0,02% – лише 100 осіб із 500 000 старшокласників, які професійно грають, потраплять до NBA /Getty Images
Категорія
Життя
Дата

100 осіб із 500 000. Як вашій дитині стати гравцем баскетбольної ліги NBA. Гід від Владислава Рашкована, який живе у США

Баскетбол – один із найбільш конкурентних видів спорту в США. Імовірність потрапити до NBA – 0,02% – лише 100 осіб із 500 000 старшокласників, які професійно грають, потраплять до NBA Фото Getty Images

Мій син з раннього віку грає в баскетбол, я наїздив з ним тисячі миль по баскетбольних турнірах у США. Нещодавно мене запитали, як організовано шкільну підготовку дітей до баскетболу в американських школах.

Оскільки зараз багато батьків розглядають навчання за кордоном, думаю, що моє саммарі може стати їм у нагоді.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Навіщо грати у баскетбол

У нашій сім’ї є три різні гіпотези, кожна з яких може бути самостійною, а може доповнювати іншу (у вас можуть бути інші гіпотези).

Гіпотези очима дитини:

  • Я хочу грати в NBA.
  • Я хочу вступити до американського коледжу по баскетбольній стипендії.
  • Я просто хочу виглядати спортивним та грати добре з друзями зараз і в майбутньому.

Не акцентуватимуся на третій гіпотезі – у школі у дітей є багато можливостей бути спортивними.

Інші дві опишу нижче.  

Я хочу грати в NBA

Баскетбол – один із найбільш конкурентних видів спорту в США.  

Імовірність потрапити до NBA – 0,02% – лише 100 осіб із 500 000 старшокласників, які професійно грають, потраплять до NBA.

І це ще без аналізу впливу зросту на таку ймовірність – для гравців нижче 180 см ймовірність набагато нижча. Для зросту в 2 м (середній зріст гравця NBA в сезоні 2021/22 становить 198,6 см) ймовірність трохи вища.

Якщо розшифрувати ці цифри, ситуація виглядає так:

  • У США близько 500 000 хлопчиків щороку професійно грають у баскетбол у шкільних командах старших шкіл (high schools).
  • Лише 32 000 із них гратимуть на рівні коледжу (у різних лігах).
  • Близько 18 000 гратимуть у лігах, з яких теоретично (але малоймовірно) можна потрапити до NBA.
  • З них близько 5500 гратимуть у лізі, з якої можливо бути відібраним у NBA.
  • Тільки 110 з них у результаті потраплять до NBA з такого коледжу (60 осіб виберуть на драфті. Інші теоретично можуть також потрапити в інші роки).
  • При цьому зараз потрапити до NBA не з коледжу (зі школи) не можна, як це було у часи баскетболістів Джеймса Леброна та Брайанта Кобі. Але можна потрапити із коледжу чи професійної команди з іншої країни – як в історії зі словенським баскетболістом Лукою Дончичем.

Українця Святослава Михайлюка, який грає за клуб «Торонто Репторс», після кар’єри в Україні запросили до Канзаського університету. Звідти він потрапив на драфт у 2018 році, тоді його обрав клуб «Лос-Анджелес Лейкерс» під 47 номером.

Ще одного українця Олексія Леня, який зараз грає за «Сакраменто Кінгз», після молодіжних ігор в Україні прийняли до університету Меріленда. У 2013 році клуб «Фінікс Санз» вибрав його у драфті під загальним п’ятим номером.

Тобто обоє наших українців потрапили до NBA через коледжі.

Вступити до американського коледжу по баскетбольній стипендії

У США 2000 коледжів пропонують грати у баскетбол. Як видно з даних вище, у коледжах гратимуть близько 32 000 гравців із 500 000 старшокласників.

При цьому важливо розуміти, в якій лізі гратимуть студенти: NCAA D1–D3 чи інших. Дивитися треба тільки на найпрестижнішу лігу – D1, звідси молоді спортсмени потрапляють до NBA найімовірніше.

У лізі D1 – 353 команди, і в них гратиме близько 5500 осіб (тобто 17% усіх професійних гравців у коледжах або трохи більше 1% старшокласників, які грають). При цьому лише трохи більше ніж 1500 осіб (тобто майже кожна четверта) отримають спортивні стипендії.

Більшість D1-коледжів, у яких «цінують» баскетболістів – це гарні ВНЗ:

  • Університети Ліги Плюща: Прінстон, Гарвард, Єль, до них можна додати Стенфорд (дуже спортивний коледж), Берклі, Дюкський університет.
  • Група університетів, які називають Big10 (їх загалом 14) – найбільш спортивні публічні університети.
  • Є ще багато важливих баскетбольних коледжів: університет Флориди, Північної Кароліни, Університет Північної Кароліни в Чапел-Хілл, Університет Каліфорнії в Лос-Анджелесі, Технологічний інститут Джорджії, університет Вірджинії, Техаський університет в Остіні, Політехнічний інститут та Університет штату Вірджинія.
  • Інші університети можна знайти тут.

Ці 353 команди з ліги D1 розділені на регіональні дивізіони та конференції, і 68 найкращих з них команд (тобто кожен п’ятий гравець) щорічно зустрічаються у чемпіонаті March madness. Найкращі гравці найкращих команд із цього чемпіонату мають дуже високі шанси потрапити до NBA.

Важливо для себе визначити горизонти мислення і зрозуміти витрати часу, які ви хочете і можете на це витрачати. І, звісно, треба готуватися.

Як це зробити? Є два шляхи: шкільний та позашкільний баскетбол.

Шкільний баскетбол

Грати у баскетбол треба розпочинати рано.

У США всі види спорту розділені за сезонами. Баскетбол вважається зимовим видом спорту. Для того щоб потрапити до шкільної команди, треба пройти try outs (показові виступи або попередні змагання).

Для зимового виду спорту такі конкурентні змагання у школах проходять десь у жовтні (треба дивитися у кожній школі окремо).

У середній школі (шостий–восьмий класи) не дозволяється грати за школу в шостому класі. У вас є тільки сьомий та восьмий класи для конкурування за позицію у шкільній команді.

На показових виступах шкільний тренер дивиться новачків (сьомий клас) та гравців минулого року (тепер восьмий клас). Найкращі гравці потраплять до шкільної команди.

Але баскетбол у середній школі – це лише підготовка. Справжній баскетбол у США розпочинається у старшій школі (9–12 класи), не раніше. Але до цього періоду вже треба підійти підготовленим.

У старшій школі спочатку важливо бути «у правильній кімнаті». Бути у школі, в якій вже є сильна та відома баскетбольна команда. Так легше потрапити до D1-коледжу. До таких шкіл найвірогідніше прийдуть баскетбольні скаути з коледжів, від думки яких залежить баскетбольна стипендія.

ESPN робить рейтинг таких шкіл. Наприклад, у цьому рейтингу немає жодної школи з Вашингтона чи Меріленду. Але є одна з Вірджинії (St. Paul VI).

Проблема в тому, що в старші публічні школи дитина потрапляє із середніх шкіл, і тільки за місцем проживання.

Якщо вашій дитині зараз 11–13 років і ви шукаєте середню школу в США, то шукати місце проживання (квартиру чи будинок) треба одразу в тих шкільних районах, з яких можна потрапити до найкращих середніх шкіл. А звідти – до найкращих старших шкіл, у яких розвинений спорт.

У старшій школі, щоб потрапити до шкільної команди з баскетболу, необхідно також проходити try outs.

За результатами конкурентного відбору дитина може потрапити або до varsity team (шкільної команди), або до junior varsity team (другий склад). Щороку у старшій школі треба буде проходити try outs.

З одного боку, ваше місце в основі шкільної команди не гарантоване на всі роки (і це є мотивацією гри). З іншого боку – дає надію спортсменам з junior varsity team, що вони зможуть пробитися до основного складу.

У найсильніших старших школах баскетбол знаходиться на дуже конкурентному рівні. Є багато змагань, у яких себе можна показати, проте потрапити до шкільної команди дуже непросто.

Потрібно мати високі показники: найкращі гравці в школах забивають понад 30 очок за гру, роблять по 15+ підбирань, 10+ асистів, сім-вісім стилів і блоків.

Якщо ваша дитина у старшій школі показує такі результати, вона точно потрапить на радар скаутів. Особливо, якщо вона у гарній спортивній школі.

Поряд із державними (публічними) школами є ще приватні та приватні боардингові школи (boarding schools). Вони обов’язково рекрутують дітей-спортсменів, конкурують за них із державними школами, даючи повні стипендії на навчання.

Такі школи також зацікавлені у спортивних титулах. Наприклад, St. Thomas More School у Коннектикуті хвалиться, що багатьох їх випускників запросили до кращих ВНЗ країни, частина з них потім перейшли до NBA. Такою рекламою вони хочуть залучити також більше багатих дітей, яким цікавий спорт і які мріють потрапити до вищої спортивної ліги.  

Позашкільний баскетбол (баскетбольні курси)

На приватних курсах дітей навчають баскетболу за межами їхньої школи. Їх дуже багато. Серед організаторів – відомі баскетболісти з NBA, колишні баскетболісти з коледжів.

Окрім цього, є мережі державних курсів, організованих у системі county recreation centers – на кшталт палаців молоді, які є у кожному освітньому окрузі. Там також організовуються заняття з різних видів спорту. Наприклад, із такої школи вийшов американський професійний баскетболіст Кевін Дюрант.

Тут можна знайти список топ-10 приватних програм з баскетболу у США. Рекомендую пробувати потрапити до таких шкіл, як New York Gauchos у Нью-Йорку, Boo Williams AAU у Вірджинії, NJ Playaz Basketball Club у Нью-Джерсі. Окремо виділяють школу TSF Basketball.

Тут є інший рейтинг – теж гарні школи чи табори для дітей. Баскетбольні табори також варто розглядати, наприклад, табір Nike.

Щоб вступити до таких шкіл, теж треба проходити try out. У різних школах – у різний час, потрібно шукати на їхніх сайтах, як приєднатися. За аналогією зі шкільними varsity teams, на таких приватних курсах важливо потрапляти у travel team.

Усі команди беруть участь у змаганнях, але travel teams – найбільш конкурентні та їздять грати часто за межі свого міста й беруть участь у найкращих баскетбольних турнірах країни протягом року.

Скаути завжди відвідують такі заходи, і турніри є чудовим місцем для дітей показати свої здібності. Але подорож дітей у таких командах є витратною за грошима і може впливати на успішність у школі.

14 порад, щоб підсумувати

1. Спорт збагачує та дає не лише фізичну підготовку, а й велику кількість нових друзів.

Займатися спортом краще розпочинати раніше. Однак у США не рекомендують із раннього дитинства захоплюватися одним видом спорту. Маленькі діти ще не знають своїх талантів і чим їм цікаво буде займатися.

Вибір виду спорту для дитини не має стати реалізацією ваших нереалізованих амбіцій.

2. Баскетбол – один із найбільш конкурентних видів спорту, що вимагає унікальних фізичних характеристик (як мінімум щодо високого зросту). Ймовірність потрапити в елітні ешелони спорту дуже невисока, як і травмонебезпека.

Щоб досягти успіху саме в баскетболі, крім фізичних характеристик і таланту, треба багато працювати. Гравець клубу NBA «Фінікс Санз» Кевін Дюрант говорив: «Старанна робота перемагає талант, коли талант не працює старанно».

Починати грати в баскетбол можна в ранньому віці (перший–другий класи), але тільки у 12–13 років почнеться період, коли можна буде показати свій талант і свою старанність. У цьому віці перспективні гравці повинні сприймати баскетбол як свою роботу.

3. Шукайте місце проживання, яке одночасно об’єднувало б у собі три характеристики:

  • Має бути гарна школа у хорошому шкільному окрузі. Найкращі округи та школи можна знайти в цьому рейтингу. Дивіться на середні та старші школи.
  • У старшої школи має бути високий баскетбольний рейтинг. Так буде легше потрапити до коледжу D1 ліги.
  • Неподалік вашого дому має бути хороша приватна баскетбольна школа.

4. У школі обов’язково треба займатися баскетболом (якщо дитина йде до сьомого класу), і займатися у приватних баскетбольних школах (у будь-якому віці).

5. Влітку необхідно грати у літніх спеціалізованих баскетбольних таборах.

6. Приватні та державні школи забезпечать багато турнірів навіть у дитячому віці – проходження турнірів вчить програвати. Виграш у турнірах дозволить підняти самооцінку гравця як члена чи лідера команди. У старшому віці турніри – місце, де можна показати себе скаутам.

7. Все це дозволить підійти до старшої школи вже підготовленими. І бажано різнобічно – треба вміти грати на різних позиціях та володіти основними елементами дриблінгу та командної гри. 9–12 класи – найважливіший період для молодого баскетболіста.

8. До старшої школи, особливо якщо вона близька до ліги D1, точно приходитимуть скаути. Для них необхідно показувати значні результати – це результат роботи в попередні роки.

9. Якщо школа не найкраща з погляду баскетболу, можна з 12–13 років відправляти обраним тренерам і скаутам посилання на відео своїх ігор. Батькам доведеться витрачати на це час разом із дітьми.

10. Якщо ваша дитина талановита, її помітить ESPN, і вона потрапить до рейтингу молодих гравців. Або її помітить Sports Illustrated. 2002 року саме вони помістили молодого Леброна на обкладинку журналу.

11. Якщо ваша дитина талановита і в гарній спортивній школі, такі спортивні університети, як університет Дюка, Північної Кароліни, або Вілланова будуть точно зацікавлені у ній. Як і в інших талановитих дітях.

12. Як тільки дитина зможе потрапити до коледжу, ігри вже показуватимуть по телебаченню, і це момент завоювання популярності у вболівальників в усій країні.

Через якийсь час виникне питання: а чи не настав час для NBA? Для 98% гравців на рівні коледжу цей час ніколи не настає.

13. Якщо час вашої дитини прийшов, і вона потрапить до NBA, вітаю.

14. Якщо цей час ніколи не настане, не переживайте. Спорт – прекрасний, і шлях, який проходитиме ваша дитина, якщо їй цей вид спорту подобатиметься, буде радісним, хоч і складним.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні