Категорія
Життя
Дата

Наука бути щасливим, культура інновацій Netflix та 2000 років становлення України. П’ять книг, які радять прочитати топменеджери «Дарниці» 

На фото (зліва направо): Олена Соколова, Володимир Красотін, Людмила Денесюк, Андрій Обрізан, Василь Губарець /Колаж Анна Наконечна

На фото (зліва направо): Олена Соколова, Володимир Красотін, Людмила Денесюк, Андрій Обрізан, Василь Губарець Фото Колаж Анна Наконечна

Саморозвиток – фундамент корпоративної культури «Дарниці». Освітній бюджет фармацевтичної компанії з понад 1200 працівниками зріс з 2,4 млн грн у 2018 році до 5,4 млн у 2021‐му. Як себе прокачують топменеджери «Дарниці»? Читають книги, присвячені психології, бізнесу та історії. Більшість із них розповідають, як стати щасливим – на особистому рівні, командному й управлінському

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Торік «Дарниця» стала однією з 30 стійких приватних компаній України за версією Forbes. Однією з причин стійкості став системний розвиток команди – працівники проходять курси Harvard Medical School, навчаються у бізнес‐школі МІМ чи Києво‐Могилянській бізнес‐школі. 

Як створити компанію, що приваблює таланти, що допомагає бути щасливим за будь-яких обставин, чому свобода породжує інновації – відповіді у п’яти улюблених книгах топів фармацевтичної компанії.

«Потік. Психологія оптимального досвіду», Мігай Чиксентмігаї, 1990

Радить генеральний директор Андрій Обрізан 

Автор стверджує, що відчуття щастя – це щоденне переживання потоку — радості, творчості, зануреності в життя, реалізації свого потенціалу.

Автор стверджує, що відчуття щастя – це щоденне переживання потоку – радості, творчості, зануреності в життя, реалізації свого потенціалу.

Про що ця книга

Угорсько-американський психолог Мігай Чиксентмігаї займався розвитком позитивної психології – методу психотерапії, який допомагає стати щасливим. Головною перешкодою щастю він вважав надмірну зосередженість на своїй меті. Тоді люди перестають отримувати задоволення від сьогодення, писав Чиксентмігаї у книзі «Потік».

Ім’я психолога асоціюють із теорією потоку – оптимальним станом свідомості, у якому люди почуваються та працюють якнайкраще. У цьому стані людина сфокусована на завданні настільки, що інші подразники зникають, а час плине дуже швидко. «Потоком» він називається через те, що кожна дія та кожне рішення відбуваються без жодних зусиль і плавно переходять у наступне.  

Відгук Обрізана:

Чи знає хтось формулу щастя? З чого вона складається? Як стати щасливим? Відомий психолог, почесний професор Клермонтського університету та низки інших американських вишів Мігай Чиксентмігаї робить досить вдалу спробу відповісти на ці прості й водночас складні запитання. 

Автор стверджує, що відчуття щастя – це щоденне переживання потоку – радості, творчості, зануреності в життя, реалізації свого потенціалу. Ароматна кава зранку, неймовірний захід сонця чи приємний літній вітерець – маленькі щоденні радощі, які роблять нас щасливими. І вони реальні та доступні кожному з нас. Варто лиш навчитися звертати на них увагу.

Зрештою, бути щасливим – це не про долю, а про вибір. 

«Щасливі люди читають книжки і п’ють каву», Аньєс Мартен-Люган, 2013

Радить директорка з управління персоналом Олена Соколова

Вона нагадує, що у серці кожної схована неосяжна сила, а життя завжди дарує другий шанс.  Варто прочитати тим, хто стикається зі складними життєвими випробуваннями, аби відчути, що немає нічого неможливого.

Вона нагадує, що у серці кожної схована неосяжна сила, а життя завжди дарує другий шанс. Варто прочитати тим, хто стикається зі складними життєвими випробуваннями, аби відчути, що немає нічого неможливого.

Про що ця книга

Після шести років роботи клінічним психологом Аньєс Мартен-Люган присвятила життя письменництву, й тепер описує надзвичайні характери та дії людей у книжках.  

«Щасливі люди читають книжки і п’ють каву» розповідає історію Діани, яка намагається заново відшукати сенс життя. Здається, він назавжди втрачений після автокатастрофи, що забрала життя її чоловіка та доньки. Діана їде до маленького містечка на узбережжі Ірландії. Там вона зустрічає фотографа Едварда, з яким у неї зав’язується несподіваний і бурхливий роман. 

Відгук Соколової: 

Бестселер сучасної французької письменниці та психологині про те, що після найтемніших моментів приходить радість. Ця книга – джерело надії та незламності, особливо для українських жінок у нинішній складній реальності. Вона нагадує, що у серці кожної схована неосяжна сила, а життя завжди дарує другий шанс.

Варто прочитати тим, хто стикається зі складними життєвими випробуваннями, аби відчути, що немає нічого неможливого. 

«Netflix і культура інновацій», Рід Гастінгс, Ерін Меєр, 2020

Радить директор з цифрової трансформації Володимир Красотін

Жодних правил – філософія розвитку Netflix. Це дозволяє бізнесу бути гнучким. Водночас людина в Netflix є ціннішою, ніж процеси, а інновації важливіші, ніж ефективність

Жодних правил – філософія розвитку Netflix. Це дозволяє бізнесу бути гнучким. Водночас людина в Netflix є ціннішою, ніж процеси, а інновації важливіші, ніж ефективність

Про що ця книга

«Netflix використовували різні дії та поведінку в різних країнах, але принцип – щирий фідбек – залишався однаковим», – казала Ерін Меєр у інтерв’ю Forbes. Що іще заклав у культуру Netflix його співзасновник Рід Гастінгс? Замість суворих правил і контролю – свобода та відповідальність. Робота в нормальному темпі оплачується щедро, а понаднормова не має сенсу. 

Коли Гастінгс впроваджував ці принципи, наслідки важко було прорахувати. Проте культура інновацій та вміння бути гнучким стали запорукою успіху Netflix. Сервіс, що займався прокатом DVD у 1997-му, трансформувався у стрімінг із майже 236 млн підписників у 2021 році. 

У спільній книзі авторка бестселера «Культурна мапа» та співзасновник популярного сервісу занурилися у філософію однієї з найбільш інноваційних компаній у світі.

Відгук Красотіна:

Книга захоплює та відкриває можливість поглянути на ведення бізнесу абсолютно по-новому. Вона показує інновації потужним драйвером розвитку бізнесу. Адже саме завдяки їм, а також свободі й відповідальності Netflix став світовим гігантом.

Жодних правил – філософія розвитку Netflix. Це дозволяє бізнесу бути гнучким. Водночас людина в Netflix є ціннішою, ніж процеси, а інновації важливіші, ніж ефективність.  

«Давид перемагає: дисципліна неспівмірної перемоги», Адріан Дж. Сливоцький, 2019

Радить директорка з виробництва Людмила Денесюк

«Давид перемагає» підштовхує рефлексувати над кожним реченням і розділом. Ти одночасно читаєш та фіксуєш свої думки й ідеї.

«Давид перемагає» підштовхує рефлексувати над кожним реченням і розділом. Ти одночасно читаєш та фіксуєш свої думки й ідеї.

Про що ця книга

Невелика команда може перемогти гіганта своєї індустрії, переконаний бізнес-футуролог Адріан Сливоцький. Важливу роль тут відіграє здатність компанії притягувати найсильніших. Переважно найкращі фахівці складають лише 1% команди. Ці люди прагнуть розв’язувати «нерозв’язувані» проблеми, вони не можуть існувати без викликів, йдеться в уривку книги на сайті UCU Business School. 

Що допомагає компанії бути магнітом для найкращих фахівців? На це запитання Сливоцький пропонує відповісти усім читачам, зокрема, на прикладі своєї справи.

Сливоцький наводить багато прикладів різних, але сильних команд. Приміром, він розповідає про підрозділ 8200, який займається розвідкою й кібербезпекою в Ізраїлі. Після чотирьох років служби ці люди вступають в університети зі сформованими лідерськими навичками, почуттям власної місії, здатністю швидко навчатися, працювати в команді та критично мислити. Сливоцький показує, як допомогти будь-якій команді здобути ці навички.

Відгук Денесюк:

«Давид перемагає» підштовхує рефлексувати над кожним реченням і розділом. Ти одночасно читаєш та фіксуєш свої думки й ідеї. 

Що вдалося зафіксувати мені? Сучасний світ вимагає більшої швидкості, гнучкості та нестандартних рішень. Мати гарні продукти й частку ринку вже недостатньо. Необхідно створювати унікальний дизайн бізнесу та безперервно покращувати бізнес-модель. Невдалі спроби – це досвід, не потрібно їх боятися. За кожним вдалим бізнес- результатом стоять десятки переосмислених промахів.

«Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності», Сергій Плохій, 2016

Радить директор з корпоративних комунікацій Василь Губарець

Відомий сучасний історик Сергій Плохій просто і дуже кваліфіковано розповідає про роль України у становленні Європи та європейської цивілізації.

Відомий сучасний історик Сергій Плохій просто і дуже кваліфіковано розповідає про роль України у становленні Європи та європейської цивілізації.

Про що ця книга

Український історик Сергій Плохій хотів показати Україну людям, які про неї не знають нічого чи дуже мало. «Під час однієї розмови з видавцем я сказав, що чудово було б створити книгу, яку можна прочитати за час авіаперельоту з Нью-Йорка до Києва», – казав Плохій у інтерв’ю Lb.ua. На 512 сторінках «помістилися» 2000 років, які описують формування України та пошук своєї ідентичності. Доведеться купувати квиток ще й у зворотній бік, жартує Плохій.

У 2017-му «Брама Європи» вийшла англійською. Wall Street Journal назвав книгу «зразковим описом найменш відомої великої країни Європи», а Financial Times – «перевіреним та авторитетним дослідженням від часів Стародавньої Греції до наших днів».

Відгук Губарця:

Відомий сучасний історик Сергій Плохій просто і дуже кваліфіковано розповідає про роль України у становленні Європи та європейської цивілізації. Адже саме на теренах нашої держави відбувалося багато значимих для європейського регіону історичних подій.

Плохій розвіює міфи про Україну, які склалися в уяві західного читача. Він викристалізовує образ правдивої України – брами Європи. Що міцнішою вона буде, то сильнішою буде Європа. Ця книга є і історією, і дороговказом, і в чомусь застереженням для західних читачів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні