Категорія
Життя
Дата

Пострадянський детектив про 90-ті, міліцію та смертну кару в Україні став фестивальним хітом. Чому варто подивитися «Ля Палісіаду»

Фільм «Ля Палісіада».

Фільм «Ля Палісіада» назвали найкращою повнометражною стрічкою на «Київському тижні критики» й номінували на премію Європейської кіноакадемії у категорії «Відкриття року». Кадр із фільму, зображення надане Film.ua Distribution.

Фестивальний хіт 2023 року «Ля Палісіада» виходить у прокат 11 січня. У центрі сюжету – вбивство міліціонера у середині 90-х, за лічені місяці до введення мораторію на смертну кару. Чим цікавий дебютний повнометражний фільм Філіпа Сотниченка?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

1996 рік. В Ужгороді вбито полковника міліції. За розслідування беруться друзі загиблого – детектив міліції та судовий психіатр. На винного чекає страта: до скасування смертної кари в Україні ще пʼять місяців, і міліціонери хочуть встигнути скористатися розстрільною статтею. Серед підозрюваних обирають одного і «вішають» на нього вбивство. Той не чинить опору.

Світова прем’єра «Ля Палісіади» відбулася в грудні 2023-го на Роттердамському кінофестивалі, де отримала приз Міжнародної федерації кінопреси. Фільм назвали найкращою повнометражною стрічкою на «Київському тижні критики» й номінували на премію Європейської кіноакадемії у категорії «Відкриття року». «Ля Палісіаду» також нагородили на фестивалях у Сараєво, Вільнюсі, Турині й Варшаві.

З 11 січня стрічка виходить у прокат у мережах Multiplex, «Планета кіно», «Оскар», «Баттерфляй» та у низці незалежних кінотеатрів.

Трейлер фільму «Ля Палісіада». Джерело: Film.ua Distribution.

Про що «Ля Палісіада»: три особливості 

«Справжній детектив» навиворіт 

Беззаконня 90-х – не основна тема стрічки, а фон, на якому розгортаються події. «Я хотів поговорити не про 90-ті, а про сучасність, в якій ми опинилися», – каже режисер Філіп Сотниченко. Частина стрічки присвячена сьогоденню – дітям головних героїв і тому, як на них вплинули рішення батьків. 

Жанр стрічки команда визначає як пострадянський іронічний детектив. Допити, обшуки і перестрілки поєднані зі сценами шкільних концертів, стихійних ринків і бенкетних столів. «Там багато гумору та постійного руху, якого потребує жанрове кіно», – говорить режисер.

«Це кримінальний фільм на кшталт «Справжнього детектива», – каже куратор «Київського тижня критики» Станіслав Битюцький. – Але в кадрі ми бачимо все, що у таких серіалах та фільмах зазвичай вирізають, тобто все поза детективною лінією».

Фільм «Ля Палісіада»

Кадри з фільму «Ля Палісіада». Джерело: Film.ua Distribution.

Фільм «Ля Палісіада»

Кадри з фільму «Ля Палісіада». Джерело: Film.ua Distribution.

Фільм «Ля Палісіада»

Кадри з фільму «Ля Палісіада». Джерело: Film.ua Distribution.

Попередній слайд
Наступний слайд

«Ля Палісіада» – не типовий детектив про 90-ті, пише кінокритик Ігор Кромф у колонці для медіа «Лірум». «Класичний детектив – своєрідний сюжетний пазл, де різні частини складаються у спільну велику картину, – пише критик. – Сотниченко викидає частину необхідних елементів, іноді замінюючи їх пазлами з іншої коробки». Це кіно для вдумливого перегляду, додає Кромф.

Антиностальгія за 90-ми

За останні два роки вийшло кілька фільмів про 90-ті: «Носоріг» Олега Сенцова, «Я і Фелікс» Ірини Цілик, «Назавжди-Назавжди» Анни Бурячкової, «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової. Але стрічка Сотниченка не схожа на інші, каже директорка кінотеатрального напряму Film.ua Distribution Надія Коротушка. Компанія відповідає за дистрибуцію «Ля Палісіади».

Автори називають свій фільм «антиностальгією за 90-ми». Він передає атмосферу, в яку немає бажання повертатися, йдеться на сторінці стрічки у Facebook.

«Ми дещо екзотизуємо цей період, бо він справді фантастичний: усі мільйонери, навколо – цілковитий хаос», – каже Сотниченко. Але фільм не романтизує епоху, додає Битюцький. «Філіп не намагається передати свої емоції про 90-ті, а просто їх відтворює», – говорить кінокритик.

Автентичність

Одяг для зйомок знаходили в гардеробах знімальної групи, колишніх міліціонерів, на секонд-хендах і в музеї МВС. Частину матеріалу відзняли в Ужгороді, інші сцени знімали у колишній в’язниці у Бучі та на стихійному ринку в закарпатському містечку Виноградів. 

Детектив «Ля Палісіада», Філіп Сотниченко, Валерія Сочивець.

Автори «Ля Палісіади» називають свій фільм «антиностальгією за 90-ми». Кадри з фільму, надані Film.ua Distribution.

Атмосферу підсилили раритетною камерою Mini DV. Фільм знімали на відеокасету формату DVCAM, створеного в 1996 році. Стилістика стрічки нагадує записи з сімейних архівів, додає продюсерка фільму Валерія Сочивець.

Перед запуском фільму в прокат репліки російською, азербайджанською та ромською мовами переклали – для них зробили одноголосе озвучування українською. Цей прийом має викликати у глядачів спогади про VHS-касети з одноголосим перекладом.

Чому кінобізнес вірить у стрічку «Ля Палісіада»

Для Film.ua Distribution прокат «Ля Палісіади» буде викликом, кажуть творці стрічки. Дистриб’ютори вірять: фільм спрацює. Бокс-офіс такого кіно спрогнозувати важко, каже Коротушка. Вона не виключає, що стрічка може повторити успіх фільму «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, який зібрав у прокаті 11 млн грн. 

«Наш фільм авторський, але автор може знайти свого глядача, як це зробив Антоніо Лукіч», – вважає Сотниченко. «Люксембург, Люксембург» Лукіча зібрав у прокаті 34 млн грн.

Бюджет «Ля Палісіади» – трохи більш як 14 млн грн. Створення стрічки підтримали Український культурний фонд, Держкіно та Гетерборзький кінофонд – останній виплатив €29 700 на постпродакшн, каже Сочивець. УКФ виділив 1,2 млн грн, Держкіно – 11,9 млн грн. Автори фільму мають повернути Держкіно 55% з прибутків, кошти спрямують Довженко-Центру. «Тож справа не в грошах – нам цікаво, як відреагує на стрічку український глядач», – каже продюсерка.

Валерія Сочивець, Філіп Сотниченко.

Валерія Сочивець і Філіп Сотниченко на Molodist Kyiv International Film Festival у Гамбурзі, жовтень 2023 року. Джерело: Facebook-сторінка La Palisiada.

Тривають перемовини щодо міжнародного прокату. Є запит із країн Балтії та з Польщі, де теж є пострадянський контекст, говорить Сочивець. 

У кінотеатрах Multiplex вірять в успіх «Ля Палісіади». «Точно піду на фільм – мені цікаво, як автор зобразив 90-ті», – каже СЕО Multiplex Роман Романчук. 

Співвласник «Планети кіно» Дмитро Деркач також планує подивитися стрічку, але робити прогнози щодо успішності не поспішає. На його думку, найчастіше люди ходять у кіно на екшени та комедії. «Проте кінотеатри не можуть обмежуватися лише блокбастерами: є різні аудиторії, важливо показувати різножанрові фільми, – каже бізнесмен. – Упевнений, багато наших клієнтів залюбки подивляться фільм».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні