«Мавка. Лісова пісня» /Карасьова Олександра за допомогою Midjourney
Категорія
Життя
Дата

За період незалежності українські фільми зібрали в кінотеатрах за кордоном $47 млн. Ось 10 стрічок, які заробили найбільше (там є кіно Андрія Єрмака)

У десятці фільмів із найбільшими закордонними бокс-офісами чотири мультфільми. «Мавка» та «Викрадена принцеса» виробництва Film.ua Group – у першій трійці Фото Карасьова Олександра за допомогою Midjourney

Українське кіно виходить у світ. «Мавку», кінофеномен минулого року, побачили у 148 країнах – це рекорд національного кінематографу. Проте про великі гроші та бокс-офіси за кордоном говорити рано – за час незалежності лише дев’ять стрічок зібрали у світовому прокаті понад $1 млн. Що це за фільми

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У 2023 році українці чи не вперше активно дивилися національне кіно, казала Forbes СЕО мережі «Планета Кіно» Наталія Байдан. Добре подивились «Мавку» і «Довбуша», додає СЕО Multiplex Роман Романчук: їхні бокс-офіси в Україні сягнули 156,5 млн грн та 68,5 млн грн відповідно. Гарні показники і у стрічок «Щедрик» (10,9 млн грн), «Памфір» (11,4 млн грн), «Люксембург, Люксембург» (34,3 млн грн), «Велика прогулянка» (18,6 млн грн). До великої війни за рік виходило в кращому випадку два настільки успішні українські фільми, додає Романчук.  

Фільм «Ціна правди» 

Фільм «Ціна правди» про Голодомор увійшов у топ українських стрічок, що зібрали за кордоном найбільші бокс-офіси

На міжнародному рівні – інші перемоги. Українське кіно підкорює кінофестивалі класу А. Торік стрічку Сімона Леренга Вільмонта «Будинок зі скалок» номінували на «Оскар» як «Найкращий документальний повнометражний фільм». Цього року в шортлист потрапила стрічка Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Серед фестивалів класу А українське кіно було представлене на Берлінале, в Каннах, Венеції і Сан-Себастьяні.

Чи конвертуються фестивальні успіхи у заробітки? Позначку $1 млн бокс-офісу за кордоном вдалось перетнути лише дев’яти фільмам. За підрахунками видання Media Business Reports, за час незалежності 32 українські стрічки разом зібрали за кордоном близько $47,3 млн. «Але бокс-офіс не є показником фінального результату фільму, – каже кіноекспертка Media Resources Management (MRM) Алла Преловська. – Необхідно враховувати й інші показники, як-от бюджет, продажі на телеканали та платформи».   

Які українські фільми зібрали найбільшу світову касу?

10 найпопулярніших українських фільмів за кордоном

До десятки українських фільмів із найбільшими світовими бокс-офісами увійшли сімейні мультфільми, історичне кіно, комедії та екологічний трилер, свідчать дані дослідження MBR. Чи є в них спільний секрет успіху? Преловська називає чотири фактори, що формують касу українських стрічок за кордоном: копродукція, зірки, анімація та інтерес до українського продукту через війну. 

Десять найпопулярніших українських фільмів за кордоном

До десятки українських фільмів із найбільшими світовими бокс-офісами увійшли сімейні мультфільми, історичне кіно, комедії та екологічний трилер, свідчать дані дослідження Media Business Reports. Що в них спільного?

Шість із десяти фільмів зробили у копродукції з іншими країнами. «За умови вдалого виробництва такі проєкти мають прокат, як мінімум, в усіх країнах копродюсерів, – каже Преловська. – Тим більше, якщо у них успішна фестивальна історія». Фільм «Межа» (2017 р.), одним із продюсерів якого був Андрій Єрмак, номінували на головний приз кінофестивалю в Карлових Варах, «Ціну правди» (2019 р.) відібрали до основного конкурсу Берлінале, а «Гірська жінка: на війні» (2018 р.) здобув дві перемоги на Каннському кінофестивалі.

Багато залучених до виробництва країн не дорівнюють великому бокс-офісу. Інколи копродукція означає підтримку авторського кіно європейськими фондами. Такі фільми розраховані не на дуже широку аудиторію, пояснює Преловська.  

Психологічний трилер «Холодна кров» (2019 р.) зібрав у міжнародному прокаті $1 млн, що принесло йому дев’яту сходинку в топі. Це копродукція Франції, України, Бельгії, Швейцарії та Великої Британії. У головній ролі – відомий актор Жан Рено, що зазвичай є додатковим фактором для успіху. «Але враховуючи бюджет фільму, не можна сказати, що кінотеатральний прокат закрив всі витрати на стрічку», – каже Преловська. Бюджет фільму – $2,9 млн.

До десятки увійшли чотири мультфільми; два з них – «Мавка» (2023 р.) та «Викрадена принцеса» (2018 р.) – у першій трійці. «Проєкти як «Мавка» можуть потягнути лише великі студії, бо їх ретельно розробляють та просувають роками», – каже Преловська. Цей мультфільм одразу орієнтували на міжнародну аудиторію, тож оригінальна мова «Мавки» – англійська. Її створювали у балансі аутентичних елементів – музики, костюмів, природи – та тем кохання та перемоги добра над злом, зрозумілих усьому світу. Спрацювало. Серед українських фільмів «Мавка» показала поки що найкращий результат у світовому прокаті, зібравши $15,8 млн

«Мавка» потрапила й у тренд збільшення інтересу до українського продукту через велику війну, – додає Преловська. – Хоч інші фільми останніх двох років цей тренд не завів в топ».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні