Категорія
Новини
Дата

НБУ дозволив банкам продавати валюту онлайн, але тільки під депозит. Як регулятор змінив ліміти

Національний банк України з 21 липня дозволив банкам продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит та обмежив розрахунки гривневими картками українських банків за кордоном та перекази з гривневих карток за кордон. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В НБУ пояснили, що такі заходи вжито для мінімізації витрачання міжнародних резервів на непріоритетні у воєнний час напрями.
  • З 21 липня НБУ дозволив банкам продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит на строк від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту 50 000 грн (в еквіваленті).
  • Громадяни як і раніше матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 000 грн (в еквіваленті) на місяць.
  • Водночас з 21 липня ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий – 12 500 грн (в еквіваленті) на сім календарних днів. 
  • Зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 000 грн (в еквіваленті) до 30 000 грн (в еквіваленті). 
  • Установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 000 грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті. 

Контекст

Новому сплеску подорожчання готівкового долара передувала одна важлива для валютного ринку новина. ПриватБанк різко підвищив курс, який встановлюється для закордонних операцій із гривневими картками. Одразу ж це зробили й інші банки. Чому котирування готівкового ринку вищі та наближаються до 38 грн/$? Двоє співрозмовників Forbes у великих фінансових установах пояснюють це реакцією так званих карткових туристів – учасників роздрібного валютного ринку, які заробляли завдяки обмеженням НБУ, що створили передумови для існування кількох курсів.

До 6 липня різниця між картковим курсом ПриватБанку та показниками «неофіційного ринку» становила близько 3 грн. Підвищення курсів найбільших карткових банків зробило такий бізнес невигідним. Тому це змушує обмінники ставити вищу ціну долара. 

Минулого тижня НБУ на міжбанківському валютному ринку продав майже $589 млн, а придбав $7,4 млн. З початку війни по 15 липня Нацбанк викупив понад $1,2 млрд, а продав більше $11,929 млрд (сальдо – мінус $10,716 млрд). 

З початку року НБУ викупив понад $1,8 млрд, а реалізував на міжбанку майже $14,7 млрд. Таким чином з початку року міжнародні резерви скоротилися майже на $12,8 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні