Категорія
Новини
Дата

Активи McDonaldʼs у Росії купує Олександр Говор. Його компанія вже керує 25 ресторанами

Російський бізнес McDonaldʼs, який оголосив про остаточний вихід з країни, придбає один із найбільших місцевих франчайзі Олександр Говор. Його компанія «ГіД» управляє 25 ресторанами. Про це повідомила пресслужба McDonaldʼs.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з угодою, Говор придбає весь портфель ресторанів McDonald’s і керуватиме ресторанами під новим брендом.
  • Угоду мають схвалити регуляторні органи і очікується, що закриття відбудеться в найближчі тижні.
  • Договір купівлі-продажу передбачає утримання працівників не менше двох років на еквівалентних умовах. Покупець також погодився профінансувати заробітну плату співробітників підприємств, які до закриття працюють у 45 регіонах країни, а також профінансувати наявні зобов’язання перед постачальниками, орендодавцями та комунальними послугами.
  • Компанія Говора вже має 25 ресторанів McDonaldʼs у Новосибірську, Бердську, Томську, Кемерово, Новокузнецьку, Барнаулі та Красноярську.

Контекст

McDonaldʼs раніше повідомляв, що збереже за собою права на свій бренд та меню в Росії. Його колишнім ресторанам у країні доведеться працювати з іншою назвою.

Загалом у Росії працює три франчайзі McDonaldʼs. «Регіональна мережа підприємств харчування» («СПП») Боранбаєва управляє мережею McDonaldʼs у Свердловській, Оренбурзькій, Челябінській, Курганській, Тюменській та Кіровській областях. Також Боранбаєву належить франшиза McDonaldʼs на Казахстан та Білорусь.

Боранбаєв – казахський мільярдер, який займав пʼяте місце у рейтингу «50 найвпливовіших бізнесменів Казахстану» місцевого Forbes за 2021 рік. У травні того ж року журнал оцінював статки Боранбаєва у $590 млн (14-те місце у списку). Крім франшизи McDonaldʼs Боранбаєв володіє кількома торговими центрами, готелем, мережами фітнес-клубів та платних стоянок в Алмати, нафтохімічною компанією «Кемікал».

ТОВ «ГіД» Говора на березень управляло 25 ресторанами McDonaldʼs у Новосибірську, Бердську, Томську, Кемерово, Новокузнецьку, Барнаулі та Красноярську. У 2021 році виторг сибірської мережі склав близько 2 млрд руб, чистий збиток – 12,4 млн руб., пише The Bell. Сам Говор є також співзасновником нафтопереробної «НафтаХімСервіс» (за 2021 рік виторг 97,5 млрд руб., прибуток – 483 млн руб.), власник готелю Park Inn та мережі приватних клінік «Гранд Медика» у Новокузнецьку.

Третім франчайзі є ТОВ «Розвиток Рост», що належить холдингу «Росінтер». Воно управляє McDonaldʼs на вокзалах та в аеропортах у Москві та Петербурзі. Співрозмовник у «Росінтері» сказав The Bell, що холдинг «не є тією компанією, що займатиметься розвитком мережі McDonaldʼs».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні