Категорія
Новини
Дата

Активи McDonaldʼs у Росії купує Олександр Говор. Його компанія вже керує 25 ресторанами

1 хв читання

Російський бізнес McDonaldʼs, який оголосив про остаточний вихід з країни, придбає один із найбільших місцевих франчайзі Олександр Говор. Його компанія «ГіД» управляє 25 ресторанами. Про це повідомила пресслужба McDonaldʼs.

Ключові факти

  • Згідно з угодою, Говор придбає весь портфель ресторанів McDonald’s і керуватиме ресторанами під новим брендом.
  • Угоду мають схвалити регуляторні органи і очікується, що закриття відбудеться в найближчі тижні.
  • Договір купівлі-продажу передбачає утримання працівників не менше двох років на еквівалентних умовах. Покупець також погодився профінансувати заробітну плату співробітників підприємств, які до закриття працюють у 45 регіонах країни, а також профінансувати наявні зобов’язання перед постачальниками, орендодавцями та комунальними послугами.
  • Компанія Говора вже має 25 ресторанів McDonaldʼs у Новосибірську, Бердську, Томську, Кемерово, Новокузнецьку, Барнаулі та Красноярську.

Контекст

McDonaldʼs раніше повідомляв, що збереже за собою права на свій бренд та меню в Росії. Його колишнім ресторанам у країні доведеться працювати з іншою назвою.

Загалом у Росії працює три франчайзі McDonaldʼs. «Регіональна мережа підприємств харчування» («СПП») Боранбаєва управляє мережею McDonaldʼs у Свердловській, Оренбурзькій, Челябінській, Курганській, Тюменській та Кіровській областях. Також Боранбаєву належить франшиза McDonaldʼs на Казахстан та Білорусь.

Боранбаєв – казахський мільярдер, який займав пʼяте місце у рейтингу «50 найвпливовіших бізнесменів Казахстану» місцевого Forbes за 2021 рік. У травні того ж року журнал оцінював статки Боранбаєва у $590 млн (14-те місце у списку). Крім франшизи McDonaldʼs Боранбаєв володіє кількома торговими центрами, готелем, мережами фітнес-клубів та платних стоянок в Алмати, нафтохімічною компанією «Кемікал».

ТОВ «ГіД» Говора на березень управляло 25 ресторанами McDonaldʼs у Новосибірську, Бердську, Томську, Кемерово, Новокузнецьку, Барнаулі та Красноярську. У 2021 році виторг сибірської мережі склав близько 2 млрд руб, чистий збиток – 12,4 млн руб., пише The Bell. Сам Говор є також співзасновником нафтопереробної «НафтаХімСервіс» (за 2021 рік виторг 97,5 млрд руб., прибуток – 483 млн руб.), власник готелю Park Inn та мережі приватних клінік «Гранд Медика» у Новокузнецьку.

Третім франчайзі є ТОВ «Розвиток Рост», що належить холдингу «Росінтер». Воно управляє McDonaldʼs на вокзалах та в аеропортах у Москві та Петербурзі. Співрозмовник у «Росінтері» сказав The Bell, що холдинг «не є тією компанією, що займатиметься розвитком мережі McDonaldʼs».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні