Категорія
Новини
Дата

Акції Tesla обвалилися до рівня серпня 2020 року. За рік компанія Маска втратила $895 млрд капіталізації

У вівторок акції Tesla впали до нового дворічного мінімуму, пише американський Forbes. Падіння обумовлено побоюваннями інвесторів, що Ілон Маск приділяє надто багато уваги компанії Twitter, а також скороченням роботи заводу в Шанхаї.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У вівторок акції Tesla впали на 11,5%, до $109, – найнижчого рівня з серпня 2020 року. У грудні цінні папери Tesla подешевшали на 44%, а за рік вони обвалилися на 73% після максимуму понад $400 у листопаді 2021-го.
  • Падіння акцій прискорилося після того, як Reuters повідомило про наміри Tesla зупинити конвеєр у Шанхаї до кінця поточного місяця, а також збирати на ньому електромобілі в січні лише протягом 17 днів.
  • У листопаді 2021 року ринкова вартість Tesla досягла максимуму в понад $1,2 трлн. Зараз акції коштують $344,5 млрд. За рік компанія втратила близько $895 млрд капіталізації, зазначає Forbes.

Контекст

Капітал Маска почав зменшуватися після придбання соцмережі Twitter за $44 млрд. Масове скорочення робочих місць, добровільне звільнення співробітників та втеча рекламодавців – такий результат першого місяця роботи Twitter під керівництвом Маска. 

Непродумане поглинання соцмережі негативно впливає на найвідоміший актив Маска та головне джерело його багатства – Tesla. Акції компанії падають, а спостерігачі ставлять під сумнів оповитий легендами статус Маска як геніального підприємця.

У середині грудня Маск продав ще один пакет акцій Tesla на суму майже $3,6 млрд, що стало четвертим розпродажем із моменту оголошення ним про придбання соцмережі Twitter. 

Частка Маска в SpaceX – найцінніший його актив вартістю $47 млрд. Його частка в Tesla коштує близько $40 млрд, а опціони – ще $28 млрд. Наступним найціннішим активом, що належить Маску, є Twitter, який коштує $20 млрд. Це понад удвічі меннше, ніж він заплатив за його покупку.

За оцінками Forbes, падіння акцій Tesla знизило статки Маска, які ще рік тому перевищували $215 млрд, до $137 млрд. 14 грудня голова групи LVMH Бернар Арно витіснив Ілона Маска з першого місця в рейтингу найбагатших людей світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні