Категорія
Новини
Дата

Акції Tesla обвалилися до рівня серпня 2020 року. За рік компанія Маска втратила $895 млрд капіталізації

1 хв читання

У вівторок акції Tesla впали до нового дворічного мінімуму, пише американський Forbes. Падіння обумовлено побоюваннями інвесторів, що Ілон Маск приділяє надто багато уваги компанії Twitter, а також скороченням роботи заводу в Шанхаї.

Ключові факти

  • У вівторок акції Tesla впали на 11,5%, до $109, – найнижчого рівня з серпня 2020 року. У грудні цінні папери Tesla подешевшали на 44%, а за рік вони обвалилися на 73% після максимуму понад $400 у листопаді 2021-го.
  • Падіння акцій прискорилося після того, як Reuters повідомило про наміри Tesla зупинити конвеєр у Шанхаї до кінця поточного місяця, а також збирати на ньому електромобілі в січні лише протягом 17 днів.
  • У листопаді 2021 року ринкова вартість Tesla досягла максимуму в понад $1,2 трлн. Зараз акції коштують $344,5 млрд. За рік компанія втратила близько $895 млрд капіталізації, зазначає Forbes.

Контекст

Капітал Маска почав зменшуватися після придбання соцмережі Twitter за $44 млрд. Масове скорочення робочих місць, добровільне звільнення співробітників та втеча рекламодавців – такий результат першого місяця роботи Twitter під керівництвом Маска. 

Непродумане поглинання соцмережі негативно впливає на найвідоміший актив Маска та головне джерело його багатства – Tesla. Акції компанії падають, а спостерігачі ставлять під сумнів оповитий легендами статус Маска як геніального підприємця.

У середині грудня Маск продав ще один пакет акцій Tesla на суму майже $3,6 млрд, що стало четвертим розпродажем із моменту оголошення ним про придбання соцмережі Twitter. 

Частка Маска в SpaceX – найцінніший його актив вартістю $47 млрд. Його частка в Tesla коштує близько $40 млрд, а опціони – ще $28 млрд. Наступним найціннішим активом, що належить Маску, є Twitter, який коштує $20 млрд. Це понад удвічі меннше, ніж він заплатив за його покупку.

За оцінками Forbes, падіння акцій Tesla знизило статки Маска, які ще рік тому перевищували $215 млрд, до $137 млрд. 14 грудня голова групи LVMH Бернар Арно витіснив Ілона Маска з першого місця в рейтингу найбагатших людей світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні