Апеляційний суд залишив Ігоря Мазепу під вартою, але зменшив заставу до 21 млн грн /Сергій Пірієв для Forbes Ukraine
Категорія
Новини
Дата

Апеляційний суд залишив Ігоря Мазепу під вартою, але зменшив заставу до 21 млн грн

Сергій Пірієв для Forbes Ukraine

Київський апеляційний суд залишив під вартою бізнесмена Ігоря Мазепу до 27 лютого, водночас йому зменшили заставу до 21 млн грн, повідомляє Hromadske. 19 січня Печерський районний суд обрав засновнику інвесткомпанії Concorde Capital запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 349 млн грн.

Ключові факти

  • Зокрема, суд задовольнив скаргу адвокатів Мазепи частково. Підприємця залишили під вартою, втім, розмір застави зменшився.
  • Прокурор та адвокати подали свої апеляційні скарги. Сторона обвинувачення просила збільшити розмір застави до 700 млн грн, вказуючи на «ризики та майновий стан підозрюваного». 
  • Водночас захист, навпаки, вимагав скасувати ухвалу Печерського суду. Адвокати Мазепи заявили про необґрунтованість підозри, а також про те, що справу розслідувати має не Держбюро розслідувань, оскільки Держгеокадастр не є правоохоронним органом. 
  • Також адвокати заявили про упередженість суду першої інстанції, аргументуючи це тим, що прийнята ним ухвала «переписана з підозри».
  • Апеляційна інстанція зменшила заставу до 21 млн грн, тобто в 34 рази меншу за суму застави, яку просила сторона обвинувачення, зазначили адвокати юрфірми EQUITY.
Апеляційний суд залишив Ігоря Мазепу під вартою, але зменшив заставу до 21 млн грн /Фото 1

Засідання Київського апеляційного суду. Київ, 23 січня. Фото: EQUITY

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю понад 20 млн грн.

Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв».

У коментарі журналістам в залі суду Мазепа повідомив, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця, затримання бізнесмен повʼязує зі своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху «Маніфест 42».

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід засновнику інвесткомпанії Concorde Capital Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн. Репортаж ыз Печерського суду читайте тут.

22 січня адвокати Мазепи оскаржили ухвалу про взяття його під арешт з альтернативою застави у 349 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні